Talbott: Rusi su Miloševiću rekli da ga neće braniti od NATO-a

Talbott tvrdi da je ključni faktor bila sposobnost Černomirdina da razuvjeri Miloševića da će Rusija stati u odbranu Srbije (EPA)

Bivši zamjenik američke državne tajnice, Strobe Talbott tvrdi da je Moskva odigrala ključnu ulogu kako bi prestalo NATO bombardiranje Srbije prije 20 godina time što je razuvjerila Slobodana Miloševića da će stati u obranu Srbije.

Prema njegovim riječima, Rusija je podržavala i zahtjeve Zapada da međunarodne mirovne snage, među kojima su bile ruske vojne postrojbe, preuzmu kontrolu nad Kosovom.

Američki diplomat na portalu Brookings, u tekstu objavljenom povodom 70. godišnjice Alijanse, između ostalog piše i o događajima vezanim za bombardiranje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Poseban odnos Clintona i Jeljcina

U to je vrijeme, američki predsjednik bio Bill Clinton, a na čelu Rusije Boris Jeljcin. Prema Talbottu, dva su predsjednika imala “poseban odnos”.

“Clinton je pozvao Jeljcina na rođendanski događaj kao posebnog gosta, jer su njih dvojica ostvarili napredak u definiranju ‘partnerstva’ između NATO-a i Rusije”, navodi Talbott.

“Međutim, mračni oblak se nadvio nad nečim što bi bio veseo događaj. Dok je obilježavanje 50-te godišnjice postojanja Saveza bilo u toku, NATO je bio u ratu sa Srbijom. Desetogodišnje razaranje u Jugoslaviji je došlo do svog opasnog i krvavog klimaksa. Slobodan Milošević, predsjednik Srbije, vodio je genocidni rat protiv vlastitih sugrađana, muslimana na Kosovu. Miloševićeve snage su činile masakre i protjerivale desetke tisuća Kosovara u susjednu Makedoniju, stvarajući tako humanitarnu katastrofu na obje strane granice i destabilizirajući i samu Makedoniju”, tvrdi američki diplomat.

Navodi i kako su mnogi Rusi željeli da njihova vlada stane na stranu Srbije, jer su “imali povijesne, kulturne, jezične i vjerske veze sa Srbima”.

Zasluge ruskih diplomata

“Jeljcinovo prisustvo sastanku u Washingtonu nije dolazilo u obzir dok su NATO avioni bombardirali Beograd. Čak i tokom te mračne situacije na Balkanu, Jeljcin je zvao Clintona i rekao mu da će Rusija, misleći tu na sebe, preuzeti sve diplomatske korake kako bi okončala rat”, piše Talbott.

Prema njegovim riječima, Jeljcin je poslao Viktora Černomirdina, jednog od bivših ruskih premijera, da zajedno s finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem, formira tim. 

“Dvojica lidera zemalja koje nisu bile članice NATO-a uspjeli su prisiliti Miloševića da poklekne. Ključni faktor je bila sposobnost Černomirdina da razuvjeri Miloševića da će Rusija stati u obranu Srbije. I ne samo to. Rusija je podržavala zahtjeve Zapada za obustavljanjem bombardiranja i da međunarodne mirovne snage, među kojima su bile ruske vojne postrojbe, preuzmu kontrolu nad Kosovom”, tvrdi Talbott.

Ukazuje i kako je “katastrofalni rat [na Kosovu] okončan najvećim dijelom zahvaljujući ruskoj diplomaciji”.

Izvor: Agencije