Predstavnici Saveza za Srbiju spriječeni da uđu u Skupštinu Beograda

Sednica Saveta za ravnopravnost u Skupštini grada Beograda prekinuta je nakon što su lideri opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), koji su se okupili ispred zgrade gradskog parlamenta, pokušali da uđu u gradsku upravu, što im nije dozvoljeno.

Žene koje su učestovale na sastanku Saveta sprečavaju predstavnike opozicije da uđu u zgradu, javljaju izveštači Tanjuga.

Tu se nalazi i potpredsednica Skupštine grada Beograda Andrea Radulović sa grupom žena, za koje je rekla da su se tu zatekle jer su prisustvovale radionici pod nazivom “Kako prepoznati nasilje”.

One pristalicama SzS skandiraju “sramota”, “fašisti” i “ovo je mobing”, dok demonstranti puštaju zvuk sirene i povremeno uzvikuju “Barbara, javi se”, aludirajući na novinarku Studija B, čiji je izveštaj o prvim protestim u Beogradu kritikovan i ismejavan u delu javnosti.

Traže smjenu zamjenika gradonačelnika Vesića

S druge strane, predstavnici opozicije navode da im je uskraćeno pravo da kao odbornici Skupštine grada uđu u tu instituciju.

Ispred zgrade Gradske uprave Beograda za 10 sati bila je najavljena konferencija za novinare SzS, o, kako su najavili, sprečavanju projekata koje grad planira.

Ispred Starog dvora su lideri SzS su Boško Obradović, Nikola Jovanović, Marko Bastać.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da je ušao u zgradu Skupštine grada kako bi zatražio prijem kod gradonačelnika Zorana Radojičića i da bi video da li je na poslu.

Jovanović je rekao i da će ostati ispred ulaza sve dok ne vide da li je gradonačelnik Radojičić na svom poslu i da li će smeniti, kako se navodi, “uzurpatora Gorana Vesića”, koji obavlja funkciju zamenika gradonačelnika.

Vučić: Fašizam nema budućnost u Srbiji

Povodom incidenta ispred Skupštine Beograda javnosti se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da fašizam nema budućnost u Srbiji.

„Pozivam građane Srbije da ne brinu zbog poslednjeg fašističkog upada Boška Obradovića i njegovih sledbenika u Skupštinu grada Beogarda. Izvinjavam se ženama što su morale da trpe napade, fizičke, pretnje šamarčinama koje je direktno izgovarao odbornik Miloš Pavlović, koje su morale da trpe upade u Skupštinu grada nepozvanih lica, jer Obradović nije nikakav odbornik u toj skupštini, nije iz Beograda i nikada se nije kandidovao na beogradskim izborima“, naglasio je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu, za koju poziv nisu dobili svi mediji.

U međuvremenu, Boško Obradović se sa nekoliko predstavnika lidera SzS uputili na obližnji Trg republike, gde su zaštitnu ogradu koja je služila da obezbedi građevinske radove u sklopu rekonstrukcije Trga, preneli ispred sedišta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i kako je rekao, blokirao tu instituciju, koja kako ocenjuje, ne radi svoj posao, jer dozvoljava neobjektivno informisanje i medijski mrak i nasilnički obračun sa svima koji drugačije misle.

Blokada REM-a

Kao objašnjenje da REM ne radi svoj posao i “pravo” da postavi ovu ogradu naveo je da TV Pink, koja je u privatnom vlasništvu, koristi nacionalnu frekvenciju da bi, tvrdi, propagirala politiku vlasti.

Obradović, kako prenosi Tanjug, nije odgovorio na pitanje novinara TV Pinka – koji je reagovao posle tvrdnje lidera Dveri da su oni protiv nasilja – je li je u redu da preti novinarima, i naveo da se to dogodilo njemu i koleginici sa TV Prve ispred Starog dvora dok su izveštavali o pokušaju lidera SzS da uđu u Skupštinu Grada.

Obradović je uzvratio primedbom da to nije konferencija za novinare “koji su stranački botovi” i rekao da se obraća predstavnicima medija koji su stvarno novinari.

Apel UNS-a: Bez vrijeđanja novinara 

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je sve aktere na političkoj sceni da ne vređaju novinare, da im ne prete i da prilikom protestnih manifestacija poštuju autonomiju i integritet medija.

UNS je naveo da mu je potvrdjeno da su ispred Skupštine grada u Beogradu, prilikom pokušaja lidera Saveza za Srbiju da uđu u zgradu, nekim novinarima upućene psovke, dok je novinarka Televizije Prva nazvana “SNS botom”.

“UNS poziva organizatore protesta, zakazanog za subotu protiv televizije ‘Pink’, da omoguće rad novinarima, ne ugrožavaju bezbednost izveštača sa tog skupa i ne ponove neprihvatljivo ponašanje koje se desilo 16. marta prilikom upada u RTS”, naveo je UNS.

To novinarsko udruženje je dodalo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da niko nema pravo da ih uznemirava i vređa, da im preti i da sprovodi pritisak na slobodu medija.

Izvor: Al Jazeera i agencije