Potpisan regionalni sporazum o roamingu: Od jula znatno niže cijene

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Tanjug)

Regionalni sporazum o roamingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je danas na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu. 

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke. Cijene roaminga će u prvoj fazi, od 1. jula, biti smanjene za 27 posto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan. 

Prema sporazumu, cijene za minut razgovora ne mogu biti veće od 19 eurocenti, cijene poruke od šest eurocenti, dok će maksimalna cijena za prenos podataka biti 18 eurocenti, sve bez PDV-a.

Cijena roaminga sa Albanijom bit će umanjena za čak 85 posto, budući da Albanija i Kosovo do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH. Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU.

Digitalni samit Zapadnog Balkana, u organizaciji Vlade Srbije, traje dva dana.

Regionalni sporazum

Novi regionalni sporazum o romingu dio je rezultata u oblasti povezivanja, Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, na koji su se lideri iz regije obavezali na samitu zapadnog Balkana u Trstu u julu 2017. godine, kao i agende prioriteta, podržane na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana u Sofiji 2018. godine.

S novim regionalnim sporazumom o roamingu od jula 2021. neće biti nikakvih dodatnih troškova roaminga za sve krajnje korisnike u ekonomijama zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cijene kao da te usluge koriste kod kuće.

Izvor: Agencije