Mogherini: Balkanu je mjesto u srcu Evrope

U mandatu Federice Mogherini došlo je do približavanja svakog od šest partnera sa zapadnog Balkana (EPA)

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini u centru Brisela predstavila je mural posvećen vezama zapadnog Balkana i Evropske unije.

“Ovo umjetničko djelo je divan poklon Briselu i dovodi Balkan tamo gdje on i pripada – u srce Evrope”, poručila je ona.

Mogherini je, predstavljajući mural pod nazivom “Samo se srcem dobro vidi”, djelo bosanskohercegovačkog umjetnika Rikarda Druškića, ocijenila da će ovo umjetničko djelo, koje se nalazi u centru Brisela, neposredno pored historijskog Grand Plasa, biti važan podsjetnik za građane i institucije EU-a da završe posao ujedinjenja evropskog kontinenta.

“Kada je riječ o zapadnom Balkanu, mi njega ne uvodimo u Evropu. On se već nalazi u historijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope. Sada je na nama u EU i zemljama zapadnog Balkana da uvedu cijeli Balkan u EU. To je sljedeći korak”, poručila je Mogherini.

Visoka predstavnica je ocijenila da je tokom četri i po godine mandata Evropske komisije s njom na funkciji šefice EU diplomatije došlo do približavanja svakog od šest partnera sa zapadnog Balkana.

Duboke kulturne veze

“Vjerujem da ćemo moći iskoristiti preostalih sedam mjeseci, koliko ima do kraja mandata ove Evropske komisije, da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka i u EU”, zaključila je Mogherini.

U EK-u navode da je novi mural koji je osvanuo na ulicama Brisela posvećen ljudima sa zapadnog Balkana i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama.

Autor djela Rikardo Druškić kaže da je za njega to prilika da predstavi sebe, ali i zemlju i regiju iz koje dolazi u “drugačijem, ljepšem i pozitivnijem svjetlu”.

Mural su finasirali EU, grad Brisela i tradiconalni brisleski festival balkanske kulture “Balkan Traffic”.

On predstavlja dio Sedmice kulture EU – zapadni Balkan, koju organizira Evropska služba za vanjske poslove, u cilju obilježavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU-a i zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije