Mektić ponovo optužuje SOA-u, ljut zbog okončane istrage

Mektića i druge terete da su počinili krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine (Reuters)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovo je u četvrtak optužio hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu službu – SOA za protivzakonito djelovanje na teritoriji Bosne i Hercegovine, a Tužiteljstvu ove zemlje uputio je kritike zbog odluke da ne provodi istragu nad osobama za koje su neki mediji u toj državi objavili kako su bili uključeni u pokušaj regrutiranja bh. državljana kao saradnika SOA-e.

“Hrvatska obavještajna služba u obavještajnom smislu upala je u Bosnu i Hercegovinu i obavještajno djelovala”, kazao je on novinarima u Sarajevu, koji su od njega tražili komentar odluke Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, objavljene u srijedu, da neće biti nastavka istrage protiv osoba čija su se imena u vezi s navodnom aferom pojavila u medijima.

Riječ je o Mektićevom zamjeniku Miji Krešiću, novinaru Radio-televizije bh. entiteta Republika Srpska – RTRS Mati Đakoviću te konzulu Hrvatske u Tuzli Ivanu Bandiću.

Sarajevski portal Žurnal je sredinom marta objavio kako su upravo njih trojica bili neka vrsta posrednika u navodnim pokušajima agenata SOA-e da radikalne pripadnike selefijskog pokreta u Bosni i Hercegovini pridobiju za saradnju i navedu ih da podmetnu oružje u islamske bogomolje na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje bi onda pronašla policija, a sve s ciljem da se opravdaju tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina uporište hiljada “potencijalno opasnih ekstremista”.

‘Rodbinske veze s tužiteljicom’

Tvrdnje portala javno je podržao i ministar Mektić, a odmah nakon toga Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu, u kojoj su saslušani on, novinar Žurnala Avdo Avdić koji je objavio priču, ali i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine – OSA Osman Mehmedagić.

Nakon utvrđivanja činjenica, u bh. Tužiteljstvu su zaključili kako nema osnove za dalju istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića, ali su objavili kako će nastaviti raditi na ovom predmetu, prije svega kako bi utvrdili ko se to predstavljao agentom SOA-e u komunikaciji s državljanima Bosne i Hercegovine.

Mektić je dan kasnije kazao kako bh. Tužiteljstvo nije ni planiralo rasvijetliti informaciju, nego “pokriti” Krešića i Đakovića, koji su u rodbinskim vezama s glavnom tužiteljicom Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić.

“Nije tu motiv bio da se rasvijetli afera, oni se bave  kada je ministar Mektić imao informaciju. Šta njih briga kada sam ja imao informaciju. Je li moja informacija tačna? Jest’. Pa šta njih briga kada sam ja imao informaciju i kada sam obaviješten o tome”, kazao je Mektić koji nije štedio riječi kritike na račun državnog Tužiteljstva.

Ustvrdio je kako je cijela istraga “fingirana”, jer su iza svega privatni motivi tužiteljice Tadić i njene rodbine, odnosno Krešića i Đakovića.

“To su njeni bliski rođaci. Zato je, navodno, ekspresno pokrenuta istraga i ekspresno, navodno, zatvorena”, rekao je ljutito i tužiteljima poručio kako “nemaju pojma” šta im se zbiva u državi.

Izvor: Agencije