Haradinaj: Kosovo će uvijek biti zahvalno NATO-u i SAD-u

Nakon dva desetljeća, građani Kosova žive kao slobodni ljudi, s euroatlantskom orijentacijom, kaže Ramush Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj saopćio je na svom Facebook profilu da je uputio pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem je poručio da će građani Kosova uvijek biti zahvalni Sjedinjenim Američkim Državama i Alijansi.

Haradinaj je Stoltenbergu, kako navodi, pisao povodom obilježavanja 70. godišnjice postojanja Alijanse, u kojem pominje i NATO udare na ciljeve u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) 1999. godine.

Haradinaj za te udare kaže da im je cilj bio da odbrani Kosovo od “genocida, ubistava i terora”, prenosi Tanjug.

‘Želimo biti dio NATO-a’

“Narod Kosova će uvijek biti zahvalan državama članicama SAD-a i NATO-a”, napisao je Haradinaj.

Dodaje da, nakon dva desetljeća, građani Kosova žive kao slobodni ljudi, s euroatlantskom orijentacijom i ciljem da se Kosovo pridruži Sjevenoatlantskom savezu.

“Prije 20 godina NATO je branio prava naroda Kosova pred licem genocidne kampanje ubistava i terora. Narod Kosova će uvijek biti zahvalan SAD-u i državama članicama NATO-a.”

“Sada, poslije dva desetljeća, kao slobodni građani, s prirodnom i stabilnom euroatlantskom orijentacijom, namjeravamo biti dio NATO saveza i dajemo puni doprinos zaštiti vrijednosti i principa sigurnosti, slobode i demokratije”, napisao je Haradinaj.

‘Sigurnost, saradnja i solidarnost za sve’

I predsjednik Kosova Hashim Thaci je, povodom 70. godišnjice od osnivanja NATO-a, poručio da se građani Kosova danas s najdubjim poštovanjem i zahvalnošću prisjećaju nezamjenjive uloge Alijanse u cijelom svetu, čiji član želi da bude i Kosovo.

“NATO i dalje odražava najveću sigurnost, saradnju i solidarnost za sve”, naveo je on na svom Facebook profilu i dodao da su građani Kosova “sretni što imaju NATO na Kosovu, ali da je njihhova želja da Kosovo bude u NATO-u”.

“Želimo nastaviti euroatlantski put kao zemlja članica NATO-a i na tome već dugo radimo. U skladu sa svim zemljama članicama NATO-a, Republika Kosovo je spremna još više doprinijeti miru i stabilnosti u regiji, Evropi i svijetu”, napisao je Thaci.

Izvor: Agencije