Velika Britanija: Izbjegavati putovanja na sjever Kosova

Britanska ambasada u Prištini navodi da je Britancima savjetovano da izbjegavaju sjever kosova zbog "brojnih nasilnih incidenata vezanih za organizovani kriminal na sjeveru Kosova" (EPA)

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je da nisu istiniti napisi nekih medija da je Velika Britanija savetovala svoje građane da ne putuju na Kosovo i navela da je svoje građane savetovala da izbegavaju putovanja u opštine na severu, osim kada je neophodno.

Kako su naveli u objavi na Facebooku, to je savetovano zbog “brojnih nasilnih incidenata vezanih za organizovani kriminal na severu Kosova, i stalnog rizika koji te strukture predstavljaju”.

Britanska ambasada u Prištini je dodala da se obaveštavanja o oprezu na severu Kosova ažuriraju s vremena na vreme.

Nekoliko dana ranije, britansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na zvaničnom vladinom sajtu savet državljanima Velike Britanije da osim u neophodnim slučajevima ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ni u severni deo Kosovske Mitrovice.

Opasnost od nasilja na sjeveru Kosova

“Protesti imaju potencijal da postanu nasilni, zato treba da pazite ukoliko ugledate da se velike mase okupljaju tokom pojačanih političkih napetosti u tom gradu. Pratite lokalne medije, konsultujte recepciju hotela za savet i redovno proveravajte informacije na ovom sajtu zbog novih podataka”, navodi se u poruci koja je na sajt postavljena 25. marta.

U njoj se još navodi da je bilo nasilnih sukoba na severu Kosova, kao i incidenata koji su uključivali eksplozije ručnih bombi i vozila u Severnoj Mitrovici.

Zbog toga su poručili svojim građanima da budu oprezni i izbegavaju javna okupljanja, što se posebno odnosi na područje oko mosta “Austerlic” koji razdvaja Mitrovicu na sever i jug.

Foreign office je naveo u poruci da je moguće putovati iz Srbije na Kosovo i natrag, ali da se problemi mogu javiti prilikom ulaska u Srbiju sa Kosova “ukoliko u pasošu stoji da ste ušli na Kosovo direktno odakle bilo, a da to nije bila Srbija”.

Takođe, savet je bio da se izbegavaju granične ulazne kapije 1 i 31 (Leposavić i Zubin Potok), a ukoliko dođe do porasta napetosti na severu.

U tekstu je i napomena da postoji verovatnoća da teroristi pokušaju da napadnu Kosovo, ali da se u najvećem broju slučajeva posete Kosovu mogu izvesti bez problema.

Izvor: Agencije