Turska pomaže modernizaciju vojske Sjeverne Makedonije

Službena posjeta turske delegacije Skoplju počela je počasnim vojnom smotrom (Anadolija)

Turska će nastaviti podržavati Sjevernu Makedoniju, naročito kada je riječ o modernizaciji i obuci vojske, izjavio je u srijedu turski ministar odbrane Hulusi Akar, tokom posjete Skoplju, prenose agencije.

On je istovremeno, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom odbrane Sjeverne Makedonije Radmilom Šekerinskom, upozorio na “postojanje elemenata” organizacije imama Fethullaha Gulena u Sjevernoj Makedoniji te izrazio nadu da će makedonske institucije poduzeti potrebne korake, navodi agencija Anadolija.

Ankara Gulena, imama koji živi u samonametnutom egzilu u SAD-u, i njegove priostalice tereti za organiziranje neuspjelog vojnog udara 2016. godine.

“Turska na Balkanu, a posebno u Sjevernoj Makedoniji, želi vidjeti mir, stabilnost i sigurnost”, kazao je Akar.

Šekarinska: Više od susjeda

Šekerinska je izrazila očekivanje da će Turska ratificirati protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskoj alijansi – NATO.

“Turska nije naš neposredni susjed, ali se uvijek ponaša kao više od susjeda. Turska nam je ponudila pomoć i podršku kad je to našoj državi trebalo i mi to nećemo zaboraviti”, rekla je makedonska ministrica odbrane.

Službena Akarova posjeta Skoplju počela je počasnim vojnom smotrom, a nastavljena bilateralnim sastankom iza zatvorenih vrata.

Izvor: Agencije