Studenti prekinuli Kordićevo predavanje u Zagrebu: Ti si zločinac!

Nakon što je Haški sud Kordića proglasio krivim osuđen je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. (AFP)

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić pričao je u utorak navečer o vjeri na skupu u Zagrebu, ali pred kraj njegovog govora u dvoranu je ušla grupa mladih uz povike da je on ratni zločinac.

Razvili su i transparent koji im je oduzet, pišu hrvatski mediji.

U pozivu na predavanje u studentskom domu Stjepan Radić, napisano je kako će Kordić govoriti o “susretu s Bogom”.

“Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome niko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini ko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro devet godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tokom svog suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale”, ispričao je Kordić, prenos Klix.ba.

Skup su pokrenuli don Damir Stojić, koji je tamo bio kao slušatelj, i Studentski pastoral. 

Skup je započeo s dvije pjesme nakon čega je Kordić rekao kako se suočio s trenucima “najveće patnje” tokom 17 zatvorskih godina, kako je tamo susreo Boga koji ga je promijenio te kako je iz njega crpio mir i snagu. 

“Prošlo je skoro 20 godina od kada sam doživio svoj drugi rođendan.To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: ‘Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke’. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao gospodinu svoje da”, tvrdi Kordić.

Skoro pred kraj njegovog govora u dvoranu je ušlo nekoliko studenta koji su razvili transparent i počeli vikati kako je Kordić ratni zločinac. Međutim, ubrzo im je transparent oduzet, a studenti su pobjegli. 

Zločini u Ahmićima

Nakon što je Haški sud Kordića proglasio krivim osuđen je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Kordić je bio potpredsjednik i član predsjedništva samoproglašene Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. 

Na kaznu od 25 godina zatvora osudio ga je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ), među ostalim, i za zločin počinjen u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine kada je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Kordić je bio jedan od komandanta ove akcije HVO-a.

Izvor: Agencije