Palmer: Vrijeme je da Srbija i Kosovo postignu sporazum

Dvije strane trebaju donijeti odluke u skladu sa svojim interesima, rekao je Matthew Palmer (Fena)

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer poručio je u srijedu da je krajnje vrijeme da Srbija i Kosovo postignu sporazum, istovremeno naglasivši da Washington ne propisuje kako to rješenje treba izgledati.

On je u intervjuu za magazin CorD podsjetio na poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa da pregovarači trebaju iskoristiti “historijsku šansu” za postizanje sporazuma.

“Iako SAD nije dio pregovora, snažno podržavamo dijalog Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije. Kosovo i Srbija trebaju postići sporazum koji je primjenljiv, trajan i ne stvara nestabilnost ni u jednoj zemlji, ni regiji. Mi ćemo ozbiljno razmotriti svaki sporazum koji ispunjava ove uslove”, rekao je Palmer.

Dodao je da SAD ne propisuju i neće propisivati kako treba izgledati rješenje i da proces i sam sporazum trebaju doći od dvije strane.

“Samo tako on može biti trajno primjenljiv na Kosovu i u Srbiji”, kazao je Palmer i dodao da nijedna strana neće moći kreneti naprijed bez sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

‘SAD ne zauzima strane’

SAD je, kako je dodao, spreman pomoći na svaki mogući način, ali od lidera obje strane zavisi da pronađu put nazad za pregovarački sto i iskoriste ono što je Trump nazvao “historijskom šansom”.

On je naveo da Srbija i Kosovo trebaju donijeti odluke u skladu sa svojim interesima, a da SAD vjeruju da će ti interesi najbolje biti ostvareni kroz bilateralni sporazum koji, bi doveo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, koncentrirane na međusobnom priznanju.

“Mi ne zauzimamo strane, niti nudimo gotova rješenja. EU je posrednik u dijalogu i mi smo spremni pomoći u tom procesu”, kazao je Palmer.

On je pozvao obje strane da izbjegavaju poteze koji otežavaju kompromis.

Izvor: Agencije