Nema istrage protiv Krešića, Đakovića i Bandića

Neće biti provođena istraga protiv zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mije Krešića (Arhiva)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Bandića (Konzulat u Tuzli), saopćeno je u srijedu iz Tužiteljstva.

Naredba je donesena nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi navoda iznesenih na portalu Žurnal, gdje je navedeno kako navedene osobe učestvuju u nezakonitim aktivnostima povezanim s vrbovanjem bh. državljana u svrhu nezakonitih aktivnosti na području Bosne i Hercegovine, a povezanih s pripadnicima selefijskog pokreta.

U predmetu su saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H., koja se pojavljuje u određenim videomaterijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini (Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija – OSA, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela…), a sve radi provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avdića, koji nije pitan o navedenoj problematici, jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe učestvovale u navedenim aktivnostima, navodi se iz Tužiteljstva.

“Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č. H., a sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom”, dodaje se.

Saradnja s Hrvatskom i Slovenijom

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu Žurnal, kao ni Vijeće ministara i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Tokom vršenih provjera, otvorna su i druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju bh. državljana od osoba koje su se  avodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih država, pa su, u okviru predmeta, započete aktivnosti koje će se rješavati kroz međunarodnu pravnu pomoć s Hrvatskom i Slovenijom.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine informira javnost da, prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, u momentu kada je ministar sigurnosti Dragan Mektić dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

Tužiteljstvo će nastaviti rad na predmetu te, po okončanju svih aktivnosti, o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije