Mediji: Madeleine Albright i Hillary Clinton 12. juna u Prištini

F
Madeleine Albright je u vrijeme NATO udara bila državna sekretarka, a Hillary Clinton prva dama SAD-a (Reuters)

U Prištini se očekuje dolazak Hillary Clinton i Madeleine Albright povodom obilježavanja 20. godišnjice od napada NATO-o na ciljeve u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), koja se na Kosovu obilježava 12. juna kao godišnjica oslobađanja i ulaska NATO snaga.

Prištinski Zeri piše, pozivajući se na saznanja portala Ballkani.info, da će domaćini inostranim zvanicama biti tri bivša predsjednika Kosova, Fatmir Sejdiu, Behgjet Pacoli, Atifete Jahjaga, te aktuelni predsjednik Hashim Thaci.

Organizacija obilježavanja ove godišnjice u potpunosti je povjerena Jahjagi, a očekuje se da će ceremoniji prisustvovati i bivše američke državne sekretarke Madeleine Albright i Hillary Clinton, prenosi Tanjug.

Podsjeća se da je Madeleine Albright u to vrijeme bila državna sekretarka i vodeći američki zvaničnik, koja je, kako se navodi, podstakla početak NATO bombardiranja ciljeva u Srbiji.

Dodaje se da je Hillary Clinton tada bila još prva dama Sjedinjenih Američkih Država, budući da je njen muž Bill Clinton bio predsjednik.

‘Lista gostiju nije gotova’

Navodi se da je Hillary Clinton, u vrijeme dok je bila državna sekretarka, od 21. januara 2009. do februara 2013. godine, dala ogroman doprinos jačanju proglašenju nezavisnosti i državnosti Kosova na međunarodnoj sceni.

Zato su Madeleine Albright i Hillary Clinton pozvane da 12. juna dođu u Prištinu, što, navodi se, ured Jahjage nije demantirao.

Ured Jahjage je za portal Ballkani.info saopćio da je lista gostiju u izradi i da će biti blagovremeno objavljena u javnosti.

“Vlada Kosova je 26. marta 2019. godine donijela odluku o osnivanju Organizacionog vijeća za obilježavanje 20. godišnjice ulaska NATO-a na Kosovo. Ovim vijećem predsjedava predsjednica Jahjaga. Organizaciono vijeće je jučer utorak] održalo prvi sastanak i trenutno je u procesu izrade liste gostiju za događaj. Ostale pojedinosti o događaju će biti objavljene blagovremeno”, rekla je Jahjaga u odgovoru na pitanje portala Ballkani.info.

Izvor: Agencije