Komemoracija na Bleiburškom polju 18. maja

Vice Vukojević
Vice Vukojević je kazao da na Bleiburškom polju neće biti političkih govora, što su i sami predložili (Jurica Galoi? / Pixsell)

Predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević izjavio je u srijedu da će se komemoracija na Bleiburškom polju biti održana 18. svibnja, a izgledat će kao i dosadašnjih godina.

“Komemoracija će 18. svibnja izgledati kao i dosadašnjih godina. Misa će biti na Bleiburškom polju s početkom u 12:00 sati, a procesija će početi u 11:00 sati s Lojbaškog groblja do Beiburškog polja”, rekao je on novinarima, nakon sastanka izaslanstva Počasnog bleiburškog voda s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Uredu predsjednice u Zagrebu.

Vukojević kaže da su Grabar-Kitarović informirali o Počasnom bleiburškom vodu, prenosi Hina.

Ona je već bila na Bleiburškom polju te su je i u srijedu pozvali da nazoči misi na Bleiburškom polju, na što nisu dobili odgovor.

Bez političkih govora

Istaknuo je da na Bleiburškom polju neće biti političkih govora, što su i sami predložili.

“Počasni bleiburški vod mora osigurati sve uvjete da se misa održi, i to i radimo”, kazao je.

Glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgartner izvijestio je da su u kontaktu s austrijskim vlastima, kojima su predali sve što je potrebno kako bi se komemoracija održala.

“Nismo ništa drugo ni zahtijevali nego da bude misno slavlje, komemoracija kao i svake godine. S molitvom na groblju u Lojbahu, nakon čega će biti procesija do Bleiburškog polja, na kojem će se održati misa, i to je sve”, pojasnio je.

Naveo je da neće biti popratnih sadržaja, jer već lani nije bilo štandova, niti će ih biti ove godine.

“To je u našem interesu, a i u interesu austrijske Vlade”, kazao je.

Baumgartner kaže da su prošle godine od austrijske policije dobili pohvale kako je sve dobro prošlo, do zadnjih petnaestak minuta komemoracije.

Upitan jesu li ishodili dozvolu austrijskih vlasti, Baumgartner je rekao kako da im dozvola ne treba, jer se radi o crkvenom obredu, a komemoracija se održava na posjedu u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda.

Baumgartner: Držati se zakona

“Jedino se moramo držati austrijskih zakona. Oni imaju sad novi zakon, od 1. ožujka, i ja se nadam da će se svi koji dolaze tamo držati toga zakona i da neće praviti nerede kao što je nekad bilo”, rekao je.

Baumgartner smatra da na komemoraciji neće biti incidenata ali će, kao i svake godine, biti provokatora.

Ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencje Tomislav Markić rekao je kako neće predvoditi ovogodišnju komemoraciju zbog odluke dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelberta Guggenbergera, koji nije dopustio slavljenje mise zadušnice na Bleiburškom polju. 

“On brani biskupu da vodi tamo misu iz razloga koje je naveo i koje mi ne možemo prihvatiti i s kojima se ne možemo složiti. Ali mi prihvaćamo njegovu odluku. Mi smo ista Katolička crkva i prihvaćamo i poštujemo njegovu odluku, ali obrazloženje ne možemo prihvatiti”, kazao je.

Najavio je da će i ove godine, kao i do sada, sudjelovati u organizaciji komemoracije koja je poglavito vjersko okupljanje jer se sastoji od molitve na groblju, procesije i mise. Nakon katoličke liturgije održat će se islamska molitva nakon čega će biti polaganje vijenaca.

Markić: Pokušaji manipulacije

Markić je rekao da još nisu odlučili tko će od hrvatskih svećenika voditi liturgiju, ali će to uskoro biti jasno.

Upitan je li se politika umiješala u organizaciju komemoracije, odgovorio je kako “pokušaji manipulacije postoje i s jedne, i s druge strane”.

“Crkva se toga pokušava osloboditi, a slobodna je u molitvi za žrtve. Crkva ima ne samo pravo, nego i obavezu komemorirati sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća”, naglasio je.

Izvor: Agencije