Evropska komisija temeljito istražuje vladavinu prava u BiH

Reinhard Priebe ove sedmice počinje prikupljati činjenice o stanju na terenu (EPA)

Evropska komisija pokrenula je inicijativu kako bi temeljito istražila vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i s takvim ciljem poslala je u tu balkansku državu istaknutog njemačkog pravnog stručnjaka Reinharda Priebea, koji je već doputovao u Sarajevo, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Vladavina prava je ključna u procesu proširenja i u središtu je pripreme mišljenja EK-a po zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. U tom kontekstu, EK danas pokreće novu inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova”, navodi se u saopćenju Delegacije EU-a u Sarajevu.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn upozorio je, tokom posjete Sarajevu prošle sedmice, na brojne slabosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a kao na drastične primjere ukazao na nerazjašnjene smrti mladih ljudi iz Banje Luke i Sarajeva, Davida Dragičevića i Dženana Memića, s čijim se roditeljima i sastao.

Tužiteljica promaknuta u sutkinju

Dragičević je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u martu 2018. godine, a istraga o tome još traje.

Memić je smrtno stradao u Sarajevu još 2016. godine, ni taj slučaj nije dobio pravosudni epilog, a optužnica koju je podignulo Tužilaštvo Kantona Sarajevo “pala” je na sudu, jer nije bila potkrijepljena uvjerljivim dokazima.

Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić nije snosila nikakvu odgovornost te je nakon toga promaknuta u sutkinju Suda Bosne i Hercegovine.

Roditelji obojice mladića vjeruju kako su njihovi sinovi ubijeni, a da policija i pravosuđe pokušavaju zaštiti počinitelje i nalogodavce.

Hahn je najavio kako EK stoga u Bosnu i Hercegovinu šalje penzioniranog njemačkog sudiju Priebea, pravnika s velikim iskustvom, kako bi analizirao stanje u ovoj zemlji i predložio mjere za jačanje vladavine zakona.

Priebe je sličan posao ranije za EU obavio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Analiza do kraja novembra

Delegacija EU-a u Sarajevu saopćila je kako će njihovi napori sada biti usmjereni na praćenje i procjenu efikasne provedbe pravosudnih i zakonskih reformi te na jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u Bosni i Hercegovini, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa.

Planirano je da analiza traje do kraja novembra 2019. godine.

“Reinhard Priebe, bivši direktor u EK-u i iskusni stručnjak u području vladavine prava, predvodit će ovu inicijativu i dati EK-u, vlastima u Bosni i Hercegovini i javnosti svoje mišljenje i preporuke u vezi vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, najavila je Delegacija EU-a u ovoj zemlji.

Priebe ove sedmice počinje prikupljati činjenice o stanju na terenu, a uz predstavnike vlasti i pravosudnih tijela te policijskih agencija, sastat će se i s predstavnicima civilnog društva.

Nakon toga uslijedit će aktivnosti usmjerene na praćenje suđenja, provedbu ranijih preporuka EU-a u vezi s borbom protiv teških oblika kriminala i stručne analize s agencijama za provedbu zakona.

Uloga Tegeltije i Dodika

Priebeov izvještaj i preporuke bit će predstavljene i Pododboru za pravosuđe, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine i EU-a krajem godine.

Uoči Priebeova dolaska u Bosnu i Hercegovinu, sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić upozorio je kako je to možda posljednja prilika da se spasi ugled pravosuđa u ovoj zemlji, ali i EK-a, koja predugo tolerira bezakonje i samovolju u bh. pravosuđu.

On je u kolumni za banjalučke Nezavisne novine napisao kako su slučajevi Dragičević i Memić, zapravo, konačno kompromitirali cjelokupno pravosuđe u Bosni i Hercegovini, ali i Visoko sudsko i tužilačko vijeće / savjet – VSTV / VSTS ove zemlje, na čijem je čelu Milan Tegeltija, čovjek od povjerenja Milorada Dodika, donedavnog premijera i predsjednika bh. entiteta Republike Srpske, a sadašnjeg Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Proteklih godina VSTV nije učinio ništa kako bi rješavanje ovih slučajeva, koji su duboko uzdrmali Bosnu i Hercegovinu, pomaknulo s mrtve tačke, smatra Perić.

‘Odbrana zakonitosti i zakona’

“Šutnja VSTS-a o slučajevima Davida Dragičevića i Dženana Memića je teško kompromitovalo državu Bosnu i Hercegovinu, njeno pravosuđe i VSTS kao instituciju. Njihovo razjašnjenje će, po svemu sudeći, biti uslov napretka Bosne i Hercegovine u pregovorima s EU-om. Za tu tešku sramotu, prije svih, odgovoran je predsjednik [VSTV-a] Tegeltija”, napisao je Perić.

“Nije nikakvo objašnjenje da svuda u svijetu postoje nerazjašnjeni slučajevi. Problem je što naše pravosuđe nije razriješilo ni uzroke smrti nesretnih mladića. Pa čak ni to ne mora biti glavni problem. Najveći problem je što javnost još ne zna šta je i kako u tužilaštvima rađeno na otkrivanju uzroka smrti i ubica, je li istraga vođena u skladu sa zakonom i je li bilo zloupotrebe i kršenja zakona. Ako je šutnja o tome ‘odbrana zakonitosti i zakona’, kako je to Tegeltija objašnjavao, onda Reinhard Priebe ne treba gubiti vrijeme i dolaziti u Bosnu i Hercegovinu. Može izvještaj o pravosuđu u Bosni i Hercegovini napisati u Briselu na osnovu Tegeltijinih pojašnjenja”, napisao je Perić.

Izvor: Agencije