Pendarovski traži podršku, Siljanovska Davkova poziva neopredijeljene

U prvom krug StevoPenderovski je osvojio 323.892 glasova, a Gordana Siljanovska Davkova 4.528 glasova manje (EPA)

Predsjednički kandidat koalicije okupljene oko vladajućih makedonskih stranaka, Socijaldemokratskog saveza i Demokratske unije za integracije, Stevo Pendarovski pozvao je građane da u drugom krugu izbora, 5. maja, masovno podrže integracije Sjeverne Makedonije u NATO i Evropsku uniju i da, poslije deset godina, država konačno dobije pravog predsjednika, prenosi televizija Sitel.

“Vjerujem da i građani koji su glasali za [opozicionu] VMRO-DPMNE ne žele da se vrate ta vremena. [Bivši premijer Makedonije Nikola] Gruevski vratit će se [u Makedoniju iz Mađarske, gdje je pobjegao] samo da odsluži zatvorsku kaznu. Masovnim glasanjem 5. maja mi ćemo konačno, nakon deset godina, dobiti predsjednika države”, istakao je Pendarovski.

On je dodao da će masovno glasanje u drugom krugu doprinijeti da se nikada ponovo u državi ne vrati režim Gruevskog i njegove porodice, prenosi Tanjug.

Borba za glasove

S druge strane, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova rekla je da nastavlja predsjedničku trku boreći se za neopredijeljene glasače.

Siljanovska Davkova također je poručila da su vlasti postale nervoznije poslije rezultata iz prvog izbornog kruga.

“Rezultat je zabrinjavajući i opomena koja bi u drugoj zemlji možda već dovela i do raspisivanja prijevremenih izbora”, istakla je kandidatkinja VMRO-DPMNE-a.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji će biti održan 5. maja.

U prvom krug kandidat vladajuće koalicije osvojio je 323.892 glasova, dok je kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE osvojila 319.364 glasova, odnosno samo 4.528 glasova manje.

Izvor: Agencije