Simatoviću i Stanišiću produžen privremeni boravak na slobodi

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije i njegov pomoćnik optuženi su za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH (EPA)

Sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu produžilo je nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, zvanom Frenki, privremeni boravak na slobodi, koji je ranije bio oročen na 2. maj.

Odlukom sudskog vijeća, Simatoviću je privremeni boravak na slobodi produžen do 13. juna, a Stanišiću do 31. oktobra, objavio je Mehanizam.

Stanišiću je duži period na slobodi odobren zbog lošeg zdravstvenog stanja i liječenja, prenosi Tanjug.

Simatoviću je sredinom juna 2017. godine počelo ponovljeno suđenje pred Haškim tribunalom, pošto je Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.

Mehanizam je za 18. juni planirao početi izvođenje dokaza odbrane.

Oslobođeni, pa obnovljeno suđenje

Bivši šef SDB-a Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine počinjene Hrvatima i Bošnjacima tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini  1991-95.

Prvom presudom iz 2013. godine, koja je ukinuta, pretresno vijeće većinom glasova je bilo zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret, oslobodilo ih svih optužbi te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno vijeće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. godine poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična djela za koja su optuženi.

Izvor: Agencije