OHR: Rezervna policija u RS pokreće spiralu nadmetanja i straha

Narodna skupština Republike Srpske podržala je uvođenje rezervnog sastava policije koji bi trebao brojati do 1.000 pripadnika (EPA)

Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) upozorio je kako “trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini”.

“Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi”, navode iz OHR-a.

“Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima trebaju raditi na boljoj suradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i ostvarili sigurno okruženje. Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi s izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje”, poručuju.

U tom kontekstu iz OHR-a pozivaju entitetske vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom i federalnom nivou, kao i s međunarodnom zajednicom.

Zabrinutost u Federaciji BiH

Narodna skupština Republike Srpske prošlog je tjedna podržala nacrt izmjena entitetskog zakona o unutarnjim poslovima kojega je predložila vlada u Banjoj Luci i kojim je predviđeno uvođenje rezervnog sastava policije koji bi trebao brojati do 1.000 pripadnika. Obrazloženo je to potrebom jačanja sigurnosti usljed eskalacije migrantske krize.

Taj je plan izazvao veliku zabrinutost u Federaciji BiH čije su vlasti ocijenile kako je riječ o kršenju odredbi Dejtonskog sporazuma kojima je propisano raspuštanje rezervnog sastava policije i stroga kontrola ravnoteže djelatnih policijskih snaga dva entiteta.

Članovi povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj su sjednici održanoj u utorak zaključili kako je riječ o neprihvatljvim postupcima Republike Srpske koji vode militarizaciji i dovode u pitanje sigurnost u državi.

Zatražili su reagiranje OHR-a te su najavili kako će u slučaju izostanka odlučnijih mjera i Federacija BiH posegnuti za sličnim odlukama i uvesti rezervni sastav policije.

Izvor: Agencije