Dvije hiljade američkih vojnika na vježbi u Sjevernoj Makedoniji

U vježbi će učestvovati i vojnici iz Albanije, Bugarske, Litvanije i Crne Gore (Reuters)

Vlada Sjeverne Makedonije odobrila je realizaciju vojne vježbe “Odlučan udarac”, koju će makedonska vojska izvesti zajedno sa 2.000 američkih vojnika, 25 vojnika iz Albanije, 25 bugarskih vojnika, 25 vojnika iz Litvanije i 100 vojnika iz Crne Gore, izjavio je glasnogovornik Vlade Mile Bošnjakovski.

“Na prijedlog Ministarstva odbrane, Vlada je prihvatila je Informaciju za izvođenje vježbe Vojska Sjeverne Makedonije i Komande US EUCOM ‘Odlučan udarac’, kao i učešće stranih oružanih snaga na teritoriji države, te je usvojila Odluku o odobrenju ulaska i prestroja pripadnika stranih oružanih snaga na teritoriji Sjeverne Makedonije zbog izvođenja vježbe ‘Odlučan udarac’, koja će se u nekoliko faza provesti od 20. maja do 15. jula”, rekao je on novinarima.

Operacije u okviru NATO-a

Kako je naveo Bošnjakovski, tokom vježbe učestvovat će 2.000 pripadnika makedonske vojske, 2.000 pripadnika oružanih snaga SAD-a i 400 vrsta motornih vozila, 25 pripadnika albanske vojske i 10 vrsta motornih vozila, 25 pripadnika bugarske vojske i 10 vrsta motornih vozila, 25 pripadnika litvanske vojske, kao i 100 pripadnika vojske Crne Gore i 20 vrsta motornih vozila.

“Vježba je usmjerena ka postizanju interoperabilnosti kod pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica, u cilju omogućavanje povećanog doprinosa u tekućim i budućim operacijama u okvirima NATO saveza”, zaključio je glasnogovornik Vlade Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije


Povezane

U Norveškoj su počele najveće ratne igre NATO-a još od 80-ih godina. U idućih nekoliko sedmica vojnici iz 31 države učestvovat će u vojnim vježbama koje se održavaju samo mjesec dana nakon što su Rusija i Kina održale najveće zajedničke manevre u historiji.

Published On 25 Oct 2018

Više od 750 vojnika sudjelovalo je u vojnoj vježbi “Brzi odgovor” na Manjači kod Banje Luke. U pripremi i izvođenju vježbe sudjelovali su pripadnici EUFOR-a iz BiH, KFOR-a s Kosova, te vojske Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i Mađarske. Iz EUFOR-a je sapšteno kako je cilj bio uvježbati vještine patroliranja, kretanja u konvoju i medicinske evakuacije.

Published On 05 Oct 2016

Trideset i tri pripadnika Oružanih snaga Crne Gore prvi je put prošlo obuku hrvatskih vojnih instruktora u sklopu priprema za misiju ISAF-a. U 21. kontingentu, koji naredni mjesec odlazi u misiju u Afganistan, biće tako i Crnogorci. Prije upućivanja u misiju, na vojnom poligonu Hrvatske vojske kod Đakova, traju završne pripreme i ocjenjivanje, odnosno višednevna […]

Published On 05 Feb 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO