Hartmann: Trovanje Praljka pomogla ekipa na suđenju

Hartmann tvrdi da je otrov mogao unijeti neko ko je imao pristupa Praljku prije ulaska u sudnicu (EPA)

Do danas nije poznato kako je penzionisani general hrvatske vojske Slobodan Praljak, koji je izvršio samoubistvo usred sudnice Haškog tribunala, uneo otrov koji je popio u direktnom televizijskom prenosu, iako su vođene istrage o tome.

Bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartmann ima, međutim, odgovor na to i za hrvatski portal Express.hr kaže da se zna da je to “učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju”.

“On nije mogao to da poseduje u pritvoru, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga ko je imao pristupa Praljku pre ulaska u sudnicu”, navela je Hartmann.

Dva oproštajna pisma

Praljak je samoubistvo izvršio 29. novembra 2017. godine čim je čuo presudu, kojom je osuđen na 20 godina za ratne zločine u predmetu koji se odnosio na samoproglašenu Herceg-Bosnu.

Ostavio je dva oproštajna pisma, i to dva dana pre izricanja presude, koja sugerišu da je svoje samoubistvo pažljivo pripremao.

Međutim, holandsko tužilaštvo nije uspelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude, prenosi Blic.

“Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu”, zaključilo je Tužilaštvo.

Izvor: Agencije