Ako vlast ne pristane na dijalog, opozicija će formirati ‘slobodnu zonu’

U slučaju da vlast u Srbiji ne pristane na dijalog sa “pobunjenim narodom” do 4. maja, u glavnom gradu će biti formirana “slobodna zona” koju će činiti “slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih odbornika iz Srbije”, poručio je na kraju protesta “Jedan od pet miliona – Svi kao jedan” Janko Veselinović, jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju.

On je nakon protestne šetnje beogradskim ulicama najavio da će naredne subote, uoči Uskrsa, organizatori protesta sprovesti niz humanitarnih akcija širom Srbije i dodao da će tokom naredne sedmice otići u beogradski kvart Savamala kako bi “pokazali da građani nisu zaboravili fantome”.

Pre protestne šetnje, na skupu su pročitana su imena vanstranačkih eksperata koji bi činili tim za pregovore o “oslobađanju medija” i stvaranju uslova za “fer i poštene izbore”.

Obraćajući se okupljenim građanima kod Terazijske česme, glumac Branislav Lečić kazao je da su članovi ekspertskog tima profesori Čedomir Čupić, Dušan Vučićević, Snježana Milivojević, Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i sociolog Zoran Gavrilović, a da će im pomoć pružiti i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Podsećajući da je na prošlom opozicionom skupu u Beogradu upućen zahtev za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, Lečić je najavio da će protesti biti nastavljeni “do pobede”.

‘Vučić želi da podijeli građane’

“Nema povlačenja pred izdajom, predajom, lažima, pred kršenjem Ustava. Pobedićemo gandijevski, sa probuđenom svešću, jedan uz drugoga, bez obzira na veru i naciju. Pobedićemo nenasilnim protestima, samo treba da izdržimo jer laž ne može da prodje”, rekao je Lečić.

On je predsednika Srbije Aleksandra Vučića uporedio sa rumunskim dikatorom Nikolajem Čaušeskuom, optužujući ga da “želi da podeli građane, nas protiv nas” i da želi nasilje.

Komentarišući miting u Beogradu na kom je dan ranije govorio predsednik Srbije, Lečić je rekao da je to bio “oproštajni cirkus Aleksandra Vučića”.

Posle Lečićevog obraćanja, učesnici skupa uputili su se ka zgradi RTS-a u Takovskoj ulici.

Na čelu kolone građani su nosili veliki transparent “Svi kao jedan – Srbija”, a u ulicama kojima su se kretali, saobraćaj je bio obustavljen.

Protestu su prisustvovali opozicioni političari Dragan Ðilas, Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Živković, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać…

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Beogradu se večeras 20. put održava protest “Svi kao jedan – 1 od 5 miliona”.  Nakon prošlosedmičnog protesta ispred Doma Narodne skupštine, na kojem su se građanima obratili opozicioni čelnici koji podržavaju iznesene zahtjeve, organizatori su saopštili da će sve buduće proteste organizovati sa potpisnicima Sporazuma sa narodom. Kako je opozicija najavila, na večerašnjem […]

Ispred zgrade državnog parlamenta u Beogradu održava se skup vladajuće koalicije u Srbiji. Organizatori su ga najavili kao najveći politički miting u toj zemlji posljednjih nekoliko decenija. Okupljanje je ujedno i završetak kampanje koju prethodna dva mjeseca vodi predsjednik Aleksandar Vučić, ali i odgovor na proteste koji se od kraja prošle godine održavaju u Srbiji […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO