Vučić ne zna ništa o dvostrukom suverenitetu

Vučić je rekao da je Beograd imao saznanja da će se dogoditi hapšenja (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Srbiji nije ponuđeno ništa slično ideji o dvostrukom suverenitetu na sjeveru Kosova, pa se tako nešto neće desiti ni u Berlinu.

“Podeljeni suverenitet je uvek nešto što je problematična pravna kategorija, a takozvani dvostruki suverenitet – ne znam šta to znači. Ali, niko mi to nije rekao, niko nam to nije ponudio i tako nešto se neće dogoditi ni u Berlinu”, rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Naveo je da je to izmislila jedna albanska novina, prenosi Tanjug.

‘Nema ništa od tog posla’

“Ali, to izmisli jedna albanska novina i onda posle 15 dana da razglabamo o tome. Šta da radite… Nema ništa od tog posla”, kazao je Vučić.

On je poručio da je Srbija konsolidirana država i da joj ne treba priznanje Kosova.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će u Berlinu biti iznijet jasan zahtjev da Srbija mora priznati Kosovo istakao da ne očekuje da se tako nešto dogodi.

Podsjetio je da je američki predsjednik Donald Trump napisao, u pismu upućenom njemu i predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju, da očekuje obostrano priznanje, kao da je to “potrebno Srbiji”.

Prema njegovim rečima, Srbiji nije potrebno da joj Kosovo kaže da je država.

‘Želim trajan mir između Srba i Albanaca’

“Ne čeznemo za tim”, naglasio je Vučić, dodajući da pritisci i prijetnje neće pomoći bez kompromisa.

Rekao je da bi volio da se ostvari trajan mir između Srba i Albanaca.

“To da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa… moj odgovor je jasan – nema ništa od toga. Očigledno nisu razumeli našu ispruženu ruku, koja ne znači da prihvatamo sve. Mi smo se trudili da budemo realni i oizbiljni i razgovaramo o kompromisu. Ako smatraju kompromisom da osnuju sudove za Srbe, da se naplaćuje ratna odšteta od Srbije, da priznamo nezavisnost, a oni nam oproste što smo toliki zločinci i kreteni, i da treba da skačemo do plafona što će nas priznati, to nije tako”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije