Sud BiH: Ahmetspahiću tri godine zatvora za ratovanje u Siriji

Ahmetspahiću je na teret stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima (Fena)

Državni sud Bosne i Hercegovine osudio je Muniba Ahmetspahića na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao s Tužilaštvom BiH.

„Vijeće je odlučilo da prihvati sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za počinjenje krivičnog djela organizovanje teroristističke grupe, na način kako je opisano u optužnici i osuđuje ga na tri godine zatvora“, kazao je predsjedavajući sudija Branko Perić, prenijela je Fena.

Prema presudi, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), „Jabhet al-Nusra“ i „Al-Nusrah Front“. Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je on Ahmetspahić komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Svjedočit će protiv drugih optuženih

Optuženom će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 22. novembra 2018. godine, a sudija Perić je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da mu se produži pritvor.

Ahmetspahić je ranije pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Na početku ročiša, sudija Perić je rekao i se Ahmetspahić sporazumom obavezao da će svjedočiti protiv drugih optuženih ukoliko bude potrebe.

Ahmetspahić je uhapšen krajem novembra 2018. godine na Sarajevskom aerodromu.

Izvor: Agencije