Poljska podržava ulazak Hrvatske u šengenski režim

NATO, Poljska
Poljski šef diplomatije zahvalio je za sudjelovanje 80 hrvatskih vojnika u NATO aktivnosti u Poljskoj (EPA)

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz, nakon sastanka s hrvatskom kolegicom Marijom Pejčinović Burić u srijedu, kojim je počeo službeni posjet Zagrebu, izjavio je kako Varšava podržava ulazak Hrvatske u schengenski režim.

“Nadam se da će sljedeći put kada dođem u Zagreb taj dolazak biti u schengenskom režimu“, rekao je poljski gost nakon sastanka s hrvatskom šeficom diplomacije, kako prenosi Hina.

Gospodarska i suradnja u obrani, budućnost Europske unije s obzirom na Brexit, višegodišnji proračun EU-a, suradnja u infrastrukturi, digitalizaciji i energetici s naglaskom na Inicijativu tri mora i povezivanje poljskog i hrvatskog LNG terminala, bile su teme razgovora šefova diplomacija dviju zemalja koje blisko dijele stajališta u nizu pitanja, napose u sigurnosti i obrani, rekla je hrvatska ministrica.

“Energetska sigurnost temelj je svake druge sigurnosti”, kazala je ministrica, naglasivši da je energetska diverzifikacija u tome ključna.

Energetika, turizam i privredna saradnja

Diverzifikaciji trebaju pridonijeti LNG terminal na Krku, odnosno poljski LNG terminala u Swinoujsceu na Baltičkom moru, koji će se spojiti i uklapaju se u Inicijativu povezivanja tri mora, Jadranskog, Crnog i Baltika.

“To može biti kralježnica gospodarstva”, koja će potaknuti različite oblike gospodarske suradnje, rekao je Czaputowicz.

Pozdravili su gospodarsku suradnju dviju zemalja, koja u ovom trenutku prelazi 1,1 milijardu eura.

Međutim, “postoji puno veći potencijal”, kazao je poljski ministar.

“Poljski investitori su vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, a i mi smo otvoreni” za ulaganja hrvatskih gospodarstvenika, dodao je.

Posebno su zadovoljni turističkim segmentom gospodarske suradnje.

Poljaci su četvrti po brojnosti gosti, rekla je hrvatska ministrica, a njezin poljski kolega izvijestio da je njih oko milijun lani turistički posjetilo Hrvatsku.

Hrvatska će predsjedati EU-om u prvoj polovici 2020. godine, u iznimno osjetljivom i važnom razdoblju za EU nakon izbora za Europski parlament i u vrijeme kada će se pregovarati o europskom proračunu, kazao je poljski šef diplomacije.

Hrvatska je Poljskoj važan partner u pitanju proširenja i “drago nam je da je to pitanje” jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, rekao je Czaputowicz.

Pitanje proširenja EU-a i NATO saradnje

Poljska ove godine predsjeda Berlinskim procesom, diplomatskom inicijativom za dalje proširenje EU-a.

Nedavno je završen ministarski sastanak u Varšavi, a ove godine održat će se na tu temu i sastanak u Poznanu.

Proširenje EU-a i Istočno partnerstvo nije pitanje samo sigurnosti, već i gospodarskih postignuća, rekao je poljski ministar.

Početkom ove godine Hrvatska i Poljska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji.

Na sastanku je poljski ministar vanjskih poslova zahvalio Hrvatskoj za sudjelovanje 80 hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje priustnosti u Poljskoj.

Dvije su zemlje na obilježavanju 70. godišnjice NATO-a u Washingtonu odaslale poruku o važnosti članstva u tom savezu, rekla je hrvatska ministrica.

U vremenu sve većih sigurnosti izazova, trebamo uložiti sve napore da se transatlantsko savezništvo ne samo održi nego i razvije, kazala je Pejčinović Burić.

Izvor: Agencije