Veseli: Moramo se složiti i zaključiti sporazum sa Srbijom

Veseli: 'Teritorija i institucije su nepovredivi i pripadaju građanima Kosova, koji su većinski Albanci, 92 posto' (EPA)
Veseli: 'Teritorija i institucije su nepovredivi i pripadaju građanima Kosova, koji su većinski Albanci, 92 posto' (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli u utorak je izjavio da se političari na Kosovu moraju složiti i zaključiti sporazum sa Srbijom, ali je ponovio “da se o teritoriji Kosova ne može pregovarati”.

“Vjerujem da ćemo se sporazumjeti, vlast i opozicija, ostaviti razmirice po strani i direktno se upustiti u zaključivanje problema sa Srbijom”, rekao je on, tvrdeći da je “Kosovo nezavisna i suverena država i da u to nema sumnje”, prenosi Kosova Press.

Prema njegovim riječima, o budućnosti Kosova ne može se pregovarati jer su njegova teritorija i institucije “nepovredivi” i pripadaju građanima Kosova koji su “većinski Albanci, 92 posto”, prenosi Tanjug.

Ranije u utorak premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je kako neće dozvoliti da bilo ko dotakne granice teritorije Kosova niti njegovu podjelu.

‘Albanci su najveći prijatelji Albancima’

Onima koji idu u tom pravcu poručio je da je taj put pogrešan, a braći Albancima da nemaju većih prijatelja i saveznika od Albanaca, prenijela je prištinska GazetaExpress.

Haradinaj je rekao da će se jednog dana crvenjeti oni koji rade za novac i nepošteno u trenutku kad se “Kosovo suočava sa Srbijom i planovima (predsjednika Aleksandra) Vučića”.

“Nećemo dozvoliti podjelu Kosova niti da neko dotakne njegovu teritoriju i granice. Ko god ide tim putem griješi, bez obzira na to je li naš brat ili neko drugi. Albancima poručujem da nemaju druge prijatelje i veće saveznike od Albanaca”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO