Tsipras: Atina i Skoplje prirodni saveznici

Tsipras: 'Rješava se spor koji je bio barikada s državom na našoj sjevernoj granici' (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras smatra da će nakon deset godina i oni koji su se protivili potpisivanju Prespanskog sporazuma shvatiti njegovu historijsku vrijednost te je tim povodom istakao da su Grčka i Sjeverna Makedonija prirodni saveznici, prenosi TV Sitel.

“Čak i oni koji su se sada protivili za deset ili manje godina shvatit će značaj koji donosi Prespanski sporazum za Grčku”, istakao je Tsipras, prenosi agencija Tanjug.

Premijer Grčke rekao je da uopće nije razmišljao o političkoj cijeni kad je dobio priliku riješiti spor o imenu nego da je sretan što je dobio takvu mogućnost, te ističe da su Grčka i Sjeverna Makedonija prirodni saveznici.

Velike mogućnosti

“Rješava se spor koji je bio barikada s državom na našoj sjevernoj granici, koja je nama bila okrenuta leđima, a koja bi bila i zapravo jest prirodan saveznik, što nam sada omogućava da imamo ekonomsku aktivnost tamo, da budu naši osnovni strateški partneri”, istakao je on.

Također je dodao da je Prespanski sporazum omogućio da avioni grčke vojne avijacije, umjesto turskih F-16, patroliraju zračnim prostorom Sjeverne Makedonije.

“Ovo su velike mogućnosti koje pruža Prespanski sporazum, što je od nacionalnog značaja i patriotske vrijednosti. Da su drugi premijeri imali ovu priliku, učini bi isto”, rekao je Tsipras.

Izvor: Agencije