Haradinaj: Niko ne smije dotaći granice Kosova

Ramush Haradinaj se izvinio albanskom narodu zbog Edija Rame (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ponovio je u utorak kako neće dozvoliti da bilo ko dotakne granice teritorije Kosova niti njegovu podjelu.

Onima koji idu u tom pravcu poručio je da je taj put pogrešan, a braći Albancima da nemaju većih prijatelja i saveznika od Albanaca, prenijela je prištinska GazetaExpress.

Haradinaj je rekao da će se jednog dana crvenjeti oni koji rade za novac i nepošteno u trenutku kad se “Kosovo suočava sa Srbijom i planovima [predsjednika Aleksandra] Vučića”, prenosi Tanjug.

“Nećemo dozvoliti podjelu Kosova niti da neko dotakne njegovu teritoriju i granice. Ko god ide tim putem griješi, bez obzira na to je li naš brat ili neko drugi. Albancima poručujem da nemaju druge prijatelje i veće saveznike od Albanaca”, rekao je on.

Također je rekao da moć dolazi i odlazi, da je, za razliku od mnogih koji su vrijeme provodili sa svojim porodicama, on 12-13 godina proveo u zatvoru, ali da nikad nije napravio nijednu grešku i da je uvijek radio u interesu svoje domovine i svoje porodice.

‘Pridružit ćemo se UN-u i NATO-u’

“Ali, doći će dan kad će većina njih pocrvenjeti zbog svega nepoštenog što rade u trenutku kad smo suočeni sa Srbijom i Vučićevim planovima o podjeli Kosova i planovima međunarodne zajednice da spustimo glavu”, rekao je premijer Kosova.

Treba naučiti one koji, kako je rekao, ne znaju koliko je “bilo teško da dođemo do ove pozicije i šta nas još čeka”.

Dodao je da niko nema pravo negirati zločine koje su na Kosovu počinili Srbi tokom posljednjih sukoba.

“Mi smo ugledni ljudi, ali nemojte pretjerivati. Oni koji misle da mogu poricati i vrijeđati svoj bol nemaju pravo vrijeđati nas i naš ponos jer mi ćemo dovesti Kosovo tamo gdje pripada, u porodicu naroda i država, pridružit ćemo se Ujedinjenim narodima i NATO-u i na tom putu niko nas neće zaustaviti sve dok ne dođemo do mjesta kojem pripadamo”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Agencije