Protesti u Albaniji, ka zgradi vlade bacane dimne bombe,petarde…

Demonstranti traže formiranje prijelazne vlade koja će sprovesti prijevremene parlamentarne izbore, (AP)
Demonstranti traže formiranje prijelazne vlade koja će sprovesti prijevremene parlamentarne izbore, (AP)

Tokom današnjih protesta pristalica ujedinjene albanske opozicije u Tirani, demonstranti, od kojih su pojedini nosili maske, zapalili su baklje i gađali kordon policije i zgradu vlade dimnim bombama, petardama i mastilom.

Učesnici protesta bacali su i voće i povrće ka zgradi vlade i prosuli mleko po pločniku.

Policija je, takođe, pozvala demonstrante da skinu maske i prestanu da bacaju predmete na policajce.

U međuvremenu, prenosi agencija, policija je preduzela sve odgovarajuće mere za očuvanje bezbednosti i mirno izvođenje protesta opozicije.

Traže ostavku Rame

Ujedinjena albanska opozicija najavila je “najveći nacionalni protest” sa zahtevom za ostavku premijera Edija Rame i formiranje prelazne vlade koja će sprovesti prevremene parlamentarne izbore, preneo je ranije portal a1on.

Lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije, Lulzim Basha rekao je da “kriminalna banda Edija Rame mora da ode”.

U petak uveče se i predsednik Albanije obratio građanima putem društvenih mreža poručivši vlastima i opoziciji da je “neophodno kreiranje nove klime u kojoj će moći jedni druge da saslušaju” i posebno da se omogući kritičko razmišljanje koje će omogućiti društvu u kontinuitetu da se reformiše.

Američka ambasada je poslala obaveštenje svojim državljanima u Albaniji da se ne kreću u delovima Tirane gde će biti održan protest, kao i u okolini Parlamenta.

Od februara, kada je albanska opozicija počela proteste, do sada je održano osam protesta, šest ispred Parlamenta, a dva ispred sedišta albanske vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO