Protesti u Albaniji, ka zgradi vlade bacane dimne bombe,petarde…

Demonstranti traže formiranje prijelazne vlade koja će sprovesti prijevremene parlamentarne izbore, (AP)

Tokom današnjih protesta pristalica ujedinjene albanske opozicije u Tirani, demonstranti, od kojih su pojedini nosili maske, zapalili su baklje i gađali kordon policije i zgradu vlade dimnim bombama, petardama i mastilom.

Učesnici protesta bacali su i voće i povrće ka zgradi vlade i prosuli mleko po pločniku.

Policija je, takođe, pozvala demonstrante da skinu maske i prestanu da bacaju predmete na policajce.

U međuvremenu, prenosi agencija, policija je preduzela sve odgovarajuće mere za očuvanje bezbednosti i mirno izvođenje protesta opozicije.

Traže ostavku Rame

Ujedinjena albanska opozicija najavila je “najveći nacionalni protest” sa zahtevom za ostavku premijera Edija Rame i formiranje prelazne vlade koja će sprovesti prevremene parlamentarne izbore, preneo je ranije portal a1on.

Lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije, Lulzim Basha rekao je da “kriminalna banda Edija Rame mora da ode”.

U petak uveče se i predsednik Albanije obratio građanima putem društvenih mreža poručivši vlastima i opoziciji da je “neophodno kreiranje nove klime u kojoj će moći jedni druge da saslušaju” i posebno da se omogući kritičko razmišljanje koje će omogućiti društvu u kontinuitetu da se reformiše.

Američka ambasada je poslala obaveštenje svojim državljanima u Albaniji da se ne kreću u delovima Tirane gde će biti održan protest, kao i u okolini Parlamenta.

Od februara, kada je albanska opozicija počela proteste, do sada je održano osam protesta, šest ispred Parlamenta, a dva ispred sedišta albanske vlade.

Izvor: Agencije