Maas: Zapadni Balkan zaslužuje punu pažnju i stalnu podršku

Heiko Maas
Maas kaže da je regionalna saradnja opterećena različitim problemima i pitanjima (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na ministarskom je sastanku Berlinskog procesa u Varšavi u petak, posvećenom unaprjeđenju regionalne suradnje na zapadnom Balkanu, poručio kako ta regija zaslužuje “našu punu pažnju i stalnu potporu”.

Dodao je kako se nada da će napori koji se poduzimaju u okviru Berlinskog procesa pomoći da se riješe problemi u regiji.

“Tako da možemo prenijeti Europi kako smo duboko uvjereni da Zapadnom Balkanu treba europska perspektiva i da bi zemljama koje poduzimaju tako duboke reforme u regiji trebalo prikazati europsku perspektivu”, rekao je Maas, kako prenosi Tanjug.

Također je kazao kako je od iznimne važnosti informirati EU o aktualnom procesu i potrebama identificiranim tijekom njega.

‘Prilično zabrinjavajuća’ tendencija

Kao primjer naveo je bilateralne sukobe te poručio kako je neophodno da oni budu riješeni.

U tom kontekstu podsjetio je na dogovor koji su postigli Atena i Skoplje, ocijenivši kako on predstavlja “odličnu ilustraciju diplomacije i političke hrabrosti” te uzor drugim zemljama.

“Nadam se da će drugi procesi biti još brži”, rekao je Maas.

Šef njemačke diplomacije smatra i da dogovor koji su Grčka i Atena postigli može biti “dobra praksa” za rješavanje drugih sukoba na zapadnom Balkanu.

Ipak, ocijenio je da je trenutačno prisutna “prilično zabrinjavajuća” tendencija s obzirom na to da je regionalna suradnja opterećena različitim problemima i pitanjima.

“Trebalo bi učiniti najbolje što možemo da riješimo pitanja pragmatično”, poručio je Maas.

Značaj saradnje mladih

Ukazao je i na značaj suradnje mladih, a posebno je kao “vrlo blizak srcu” izdvojio Ured za regionalnu suradnju mladih (RYCO).

Kao još jednu važnu komponentu održivog rješavanja sukoba naveo je očuvanje dobrosusjedskih odnosa i suočavanje s prošlošću.

Podsjetio je da je Njemačka priznala zločine koje je počinila, što je, kako je naglasio, bilo važno za pomirenje s drugim zemljama.

Istaknuo je i da Njemačka sada, zajedno s Europskom komisijom i susjednim zemljama, podržava rad Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. (REKOM).

Izvor: Agencije