Sobotka u BiH: Austriji je stalo do ove regije

Sobotka je istakao da je samo kretanje ka zacrtanom cilju već samo po sebi uspjeh (Anadolija)

Wolfgang Sobotka, predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s kolegama iz Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine te zemlje.

Nakon sastanka je istakao da je zbog mnogo razloga Austriji stalo da zemlje zapadnog Balkana, svih šest, podrži i isprati na putu ka Evropskoj uniji, prenosi Anadolija.

“Naravno, naglašavamo da Austrija put Bosne i Hercegovine, prije svega, prema kandidatskom statusu, a onda i samo približavanje i članstva u EU-u prati i podržava. Iz samih historijskih, političkih, privrednih, strateških razloga nama je stalo da propratimo kretanje zemalja ove regije, svih šest, ka učlanjenju u EU. Na tom putu sve te zemlje, odnosno cijela regija suočena je sa zadacima koje same moraju obaviti, ali i EU sa svoje strane mora dati jasne signale u kojem se pravcu regija kreće i kako da se stvari odvijaju”, rekao je Sobotka.

“Mi Austrijanci znamo kako historija može biti opterećujuća i koliko je važno suočavanje s historijom i nadilaženje svega što ona nosi. Zato je važan pogled u budućnost i to je ono kako mi zauzimamo stav i gledamo u budućnost, posebno imajući u vidu mlade. To je važno za ovu zemlju, da se oni ohrabre, a ne da o Bosni i Hercegovini razmišljaju kao domovini iz nekog drugog odredišta, da ih se motivira da daju doprinos upravo na putu približavanja Bosne i Hercegovine EU-u i prosperitetnoj budućnosti.”

Odlični odnosi dvije zemlje

Sobotka je istakao da je samo kretanje ka zacrtanom cilju već samo po sebi uspjeh, ali da na tom putu treba istrajati.

“Svjesni smo i razumjeli smo da je Bosna i Hercegovina suočena s velikim i ozbiljnim izazovima, ali i da je pozitivno to što se dijalog ne prekida. I važno je to da se ostane u razgovoru, da se radi na tome da se prevaziđe nepovjerenje, gradi povjerenje i zajedno napreduje u željenom pravcu”, rekao je on.

Sobotka je kazao da Austrija i Bosna i Hercegovina imaju izvrsne diplomatske, privredne, političke, kulturne i svake druge odnose, da im je stalo da parlamentarna saradnja bude na još većem niovu te da u tom pravcu žele nastaviti ulagati trud kroz grupe prijateljstva i razne projekte.

Sobotka će se kasnije u četvrtak sastati i sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO