Obilježeno 20 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Predstavnici novinarskih udruženja, članovi porodice, prijatelji i kolege položili su danas vijence na spomen-obilježje gdje je ubijen Ćuruvija (Anadolija)

U četvrtak se navršava 20 godina od ubistva novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije.

On je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardiranja ciljeva u Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), ispred zgrade u kojoj je živio i gdje je bila marketing služba Dnevnog telegrafa.

Predstavnici novinarskih udruženja, članovi porodice, prijatelji i kolege položili su danas vijence na spomen-obilježje na mjestu gdje je prije 20 godina ubijen Ćuruvija u Beogradu, uz poruku kako je obaveza svih da se ovo ubistvo do kraja razotkrije, prenosi agencija Anadolija.

Sudsko vijeće Specijalnog suda u glavnom gradu Srbije osudilo je prošle sedmice četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB), na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo Ćuruvije. Sud je utvrdio i da je neposredni izvršilac ubistva nepoznato lice.

Tadašnji šef DB-a Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora. Pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić osuđeni su na po 20 godina zatvora.

“Iza ubistva stoji država”

Nakon polaganja vijenaca na mjesto gdje je ubijen Ćuruvija u Svetogorskoj ulici 35 u Beogradu, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocijenio je kako to što nakon 20 godina konačno postoji prvostepena presuda predstavlja korak naprijed.Međutim, kazao je i kako ni porodica, ni novinari, kao ni svi građani Srbije koji drže do sebe ne mogu biti zadovoljni, jer je „dokazano da iza ovog ubistva stoji država“.

„Mi imamo obavezu prema porodici, prema nama novinarima i svim građanima da insistiramo da se ovaj slučaj do kraja razotkrije i da na svetlost dana izađu sve činjenice koje se kriju iza ovog ubistva, koje je počinila država i zbog nas i naše budućnosti imamo obavezu da do kraja ovaj slučaj razotkrijemo“, naveo je on.

Dragana Pejović iz Udruženja novinara Srbije (UNS) izjavila je kako za generacije koje su stasale kao novinari poslije 11. aprila 1999. godine, kada je Ćuruvija ubijen, ova prvostepena presuda je bila dokaz da ubistvo novinara ipak može biti kažnjivo.

„Presuda sama je rezultat zapravo istrajne borbe i istrajnosti porodice i kolega Slavka Ćuruvije. Nadamo se da će institucije imati snage da potvrde tu presudu i kažnjivost i da generacije koje dolaze iza 2019. godine neće čekati da se uvere da je ubistvo novinara kažnjivo“, rekla je.

Važan trenutak

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić kazao je da se presudom prekida nekažnjivost nasilja nad novinarima.

„Nadamo se da će ova presuda biti i potvrđena, ali u isto vreme nastavljamo da radimo, kao što treba da i naše kolege da nastave da rade i na drugim slučajevima, kako bi se nekažnjivost i nasilje nad novinarima iskorenilo. Dakle, postoji jako puno slučajeva koji su neistraženi i kada je reč o ubistvima naših kolega novinara i kada je reč o nasilju i pokušaja ubistava naših novinara“, rekao je.

Prema njegovim riječima, današnji trenutak je veoma važan da se sve snage usmjere ka rješavanju svih slučajeva, ne birajući težinu i starost tih slučajeva.

„Upravo zbog toga da se nikada više ne bi ponavljali i kako bismo stvorili praksu koja bi pre bila preventiva, nego gledanje unazad i rešavanje starih slučajeva. To je zadatak pred nama, i na njega i udruženja i svi novinari treba da odgovore“, dodao je.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su bile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa. Presuda je izrečena 20 godina od ubistva i to je prva presuda za ubistvo novinara. Ona je prvostepena i na nju postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Izvor: Agencije