Ivo Josipović vratio se u SDP

Stranku Naprijed Hrvatska Josipović je osnovao nakon gubitka predsjedničkih izbora 2015. (EPA)

Stranka bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska priključila se u četvrtak Socijaldemokratskoj partiji.

Josipović je poručio da se u SDP vraća radi okrupnjavanja ljevice, odbacivši nagađanja da je razlog njegova ambicija da učestvuje na predsjedničkim izborima.

“Nismo razgovarali ni o jednoj poziciji, pa ni o kandidaturi za predsjedničke izbore”, istakao je Josipović nakon što je s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem potpisao sporazum o udruživanju i priključenju.

Ni Bernardić nije odgovorio hoće li Josipović biti njihov kandidat na predsjedničkim izborima, a o tome će se, kaže, odlučivati nakon euroizbora, prenosi Hina.

‘Središte okrupnjavanja ljevice’

“U SDP-u vidim puno jakih kandidata koji mogu konkurirati na tim izborima. I Josipović, možda [Tonino] Picula, [Zoran] Milanović, Fred Matić. U SDP-u klupa je toliko široka da imamo velik broj potencijalnih predsjedničkih kandidata. Tko će to biti odlučit ćemo nakon izbora za Europski parlament”, istakao je Bernardić.

I Bernardić i Josipović današnje potpisivanje sporazuma ocijenili su “početkom okrupnjavanja svih progresivnih snaga u društvu”.

Treba završiti parcelizaciju ljevice i njezinim okrupnjavanjem oduprijeti se dominaciji desnih stranaka, poručio je Josipović, uvjeren da je danas počeo taj proces, koji nudi “novi optimizam”.

Josipović, koji je prethodno o koaliciji pregovarao s GLAS-om, upravo u SDP-u sada vidi središte okrupnjavanja lijevih političkih snaga, a ujedinjenje sa SDP-om mu je najlogičniji potez jer su većina članova Naprijed Hrvatska socijaldemokrati.

Stranku Naprijed Hrvatska Josipović je osnovao nakon gubitka predsjedničkih izbora 2015, kad je odbio poziv da se vrati u svoju bivšu stranku SDP.

Sada ta stranka ima gotovo 1.000 članova, ali današnje potpisivanje sporazuma ne znači da će oni svi automatski preći u SDP nego će svaki član za sebe donijeti odluku o ulasku u novu stranku.

‘Hrvatska ravnopravna za sve’

Oni koji pređu u SDP, kaže Josipović, učestvovat će u radu stranačkih tijela bez prava glasa do sljedećih unutarstranačkih izbora, kada mogu steći legitimnost za ravnopravno učešće.

Sama stranka Naprijed Hrvatska uskoro prestaje postojati, nakon brisanja iz Registra političkih stranaka.

Bernardić je istakao da je ponosan što zajedno s Josipovićem nastavlja borbu za Hrvatsku, “ravnopravnu za sve, a ne samo za neke”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ove godine građani hrvatske izlaze na evropske parlamentarne izbore, predsjedničke izbore, a često se spominje i mogućnost prijevremenih parlamentarih izbora. Zbog svega toga već u prvih mjesec dana ove godine politička scena je vrlo živahna. Osim što se stvaraju i najavljuju savezi među strankama i pojedincima, najavljuju moguće opcije, i politička retorika sve sve se […]

Published On 31 Jan 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO