Tsipras u Skoplju: Trebamo graditi mostove, a ne zidove

Grčki premijer Alexis Tsipras u zvaničnoj je posjeti Sjevernoj Makedoniji što je prva posjeta jednog grčkog premijera toj zemlji.

Čelnici dvije vlade formirali su Visoko vijeće za saradnju i potpisali su nekoliko međudržavnih sporazuma o unapređenju saradnje. Potpisani su, između ostalih, sporazumi o saradnji u procesu EU integracija, odbrane i razvoju željezničke i cestovne veze na relaciji Solun – Skoplje – Tabanovce.

Do sredine maja formirat će se zajednička ekspertna grupa koja će dogovoriti komercijalnu upotrebu imena Makedonija i rješavati otvorena pitanja u historiji, arheologiji i kulturi.

U Skoplju je i 70 grčkih biznismena koji će sa makedonskim kolegama razgovarati o ekonomskoj saradnji.

“Ovaj sastanak je od ogromne važnosti, kako za Grčku tako i za Sjevernu Makedoniju. Veoma važan dan za Balkan. Zato što vjerujem da mi ovdje danas pokušavamo stvarati jedan novi, drugačiji narativ za Balkan i stvarati drugačiju historiju kako bismo prešli iz historije sukoba, nasilja i rata u jedno novo doba. A to je historija za koju znamo otkad smo djeca – to je postao sinonim za Balkan. Trebamo graditi mostove, a ne podizati zidove”, poručio je Tispras.

“Današnji dan je historijska prekretnica. Ako iz današnje perspektive gledamo u prošlost naših zemalja i odnosa među njima, vidjet ćemo izgubljene prilike i vrijeme. No, kada pogledamo u budućnost, koja se otvara pred nama, vidjet ćemo nove mogućnosti i zajedničke interese. Bit ćemo dvije susjedne, prijateljske zemlje, koje su Evropi i svijetu pokazale kako mogu donijeti hrabre odluke i kako je to nešto što je do juče izgledalo nemoguće, no danas je prešlo u stvarnost. Sporazum iz Prespe je u potpunosti implementiran”, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Historijska posjeta

Tsiprasovom “historijskom” posjetom Sjevernoj Makedoniji okončana je višedesetljetna svađa oko imena države.

Odmah po slijetanju na skopski aerodrom Tsipras je na svom Twitter nalogu napisao da je “sletio u Skoplje u historijsku posjetu zasnovanu na novoj strateškoj viziji: Grčka i Sjeverna Makedonija moraju biti partneri i saveznici”.

Na prvom putovanju nekog grčkog premijera u Sjevernu Makedoniju, od njenog sticanja nezavisnosti 1991. godine, Tsipras je u utorak stigao u pratnji deset ministara i više desetaka poslovnih ljudi koji će istražiti mogućnosti suradnje u poljoprivredno-prehrambenom, energetskom, te sektoru infrastrukture.

Grčkog premijera ispred zgrade vlade u Skoplju dočekao je njegov severnomakedonski kolega, Zoran Zaev, a nakon fotografisanja sa ministrima, premijeri Grčke i Severne Makedonije su napravili zajednički selfie.

Uz sjeveromakedonskog kolegu Zorana Zaeva, grčki premijer želi dokazati da će privrede dviju zemalja profitirati iz sporazuma kojim je okončana politička svađa duga gotovo tri desetljeća.

Riješen 30-godišnji spor

“Naša je odgovornost, moja i Zoranova, dokazati da naše nacije mogu imati samo koristi od puta koji smo otvorili”, rekao je Tsipras dan uoči posjete makedonskoj agenciji MIA.

Makedonski i grčki premijeri, Zoran Zaev i Tsipras, razgovarali su najprije u četiri oka.

U pratnji Tsiprasa u Sjevernu Makedoniju stigla je i velika poslovna delegacija, sastavljena od predstavnika više od 70 grčkih kompanija.

Ova posjeta uslijedila je poslije potpisivanja i ratifikacije Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije u Sjeverna Makedonije.

Riječ je o skoro 30-godišnjem sporu, koji je opterećivao odnose Skoplja i Atine na svim nivoima.

Grčki premijer smatra kako je Prespanski sporazum odličan model za rješavanje ostalih problema na zapadnom Balkanu te kako će ovaj sporazum doprinijeti razvoju prijateljskih odnosa Sjeverne Makedonije i Grčke, kao i miru i stabilnosti u regiji.

Velika korist i odgovornost

Sjeverna Makedonija imat će ogromnu ekonomsku korist od sporazuma o promjeni naziva sa Grčkom, rekao je Zaev za agenciju AFP uoči posjete grčkog kolege.

“Velike firme s godišnjim prihodom od nekoliko milijardi dolara dolaze u Makedoniju”, rekao je šef makedonske Vlade te dodao kako je riječ o kompanijama kao što su Motor Oil i industrijski konglomerat Mitilineos.

Napomenuo je kako će se predstavnici ovih kompanija pridružiti njemu i Tsiprasu na poslovnom forumu.

Zaev je podsjetio kako su grčke kompanije već obećale da će investirati više od 500 miliona eura u energetski sektor Sjeverne Makedonije, ali i u poljoprivredu.

Tsipras je ocijenio kako njegova posjeta Sjevernoj Makedoniji ima historijski značaj, zasnovan na novoj strateškoj viziji za obje države, te najavio kako u Skoplje putuje sa deset ministara i kako će biti potpisano više sporazuma u različitim oblastima, prenosi agencija MIA.

On je u razgovoru za makedonsku agenciju rekao kako će biti održan i sastanak Vijeća za saradnju na visokom nivou, na kojoj će učestvovati i deset grčkih ministara iz više sektora (ekonomija, energetika, odbrana, vanjska politika, infrastruktura i transport, poljoprivredni razvoj, digitalna politika, zdravlje) i kako će se održati prvi biznis forum s više desetaka biznismena iz Grčke.

Dodao je kako postoji politička cijena kada je riječ o potpisivanju Sporazuma iz Prespe, jer je značajan dio grčkog naroda je bio ozbiljno zabrinut oko ovog pitanja, ali da je njegova odgovornost, kao i odgovornost makedonskog premijera, da pokažu da grčki i makedonski narod mogu imati samo koristi od puta koji su otvorili.

Izvor: Al Jazeera i agencije