Novi natpis na zgradi Vlade u Skoplju

Natpis na glavnom ulazu u zgradu napisan je na tri jezika – makedonskom, albanskom i engleskom (Facebook/ Bujar Osmani)

Na zgradu Vlade Sjeverne Makedonije u Skoplju je u ponedjeljak navečer postavljena ploča s novim ustavnim imenom države, prenose agencije.

Natpis “Vlada Republike Sjeverne Makedonije” na glavnom ulazu u zgradu napisan je na tri jezika – makedonskom, albanskom i engleskom, crnim slovima na bijeloj podlozi.

Nova tabla s novim ustavnim imenom države, čiju su fotografiju objavili lokalni mediji, postavljena je uoči zvanične posete grčkog premijera Alexisa Tsiprasa Sjevernoj Makedoniji.

Tsipras u utorak u Skoplje dolazi sa 10 ministara i više desetaka biznismena, podsjećaju agencije.

Republika Makedonija promijenila je ustavno ime u Republika Sjeverna Makedonija 12. februara, stupanjem na snagu Prespanskog dogovora, kojim je okončan dugogodišnji spor s Grčkom oko imena Makedonija.

Svečani doček grčkoj delegaciji

Delegacija koju će Tsipras predvoditi bit će dočekana na skopskom aerodromu, poslije čega će uslijediti svečani doček s visokim državnim počastima ispred Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

Makedonski i grčki premijeri, Zoran Zaev i Tsipras, razgovarat će najprije u četiri oka, a predviđena je i zajednička sjednica vlade dviju država.

Najavljena je i zajednička konferencija za medije Zaeva i Tsiprasa.

Grčki premijer sastat će se i s predsjednikom makedonskog Sobranja Talatom Xhaferijem.

Izvor: Al Jazeera i agencije