Haradinaj optužio Mogherini za prekid dijaloga

Ramush Haradinaj kaže da je Federica Mogherini izazvala velike traume u regiji, dijalog je izbačen iz kolosijeka (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ponovo je u ponedjeljak optužio šeficu evropske diplomatije Federicu Mogherini da je odgovorna za štetu nanijetu dijalogu Srbije i Kosova, čime je izazvala političku dramu ne samo na teritoriji Kosova, već i u regiji.

On je to rekao na skupu povodom tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja Kosova s Evropskom unijom, reagirajući na izjavu šefice Ureda EU-a na Kosovu Natalije Apostolove, prenosi Tanjug.

Ona je pozvala Kosovo da primjenjuje SSP te da nametnute 100-postotne takse na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine nisu u duhu tog sporazuma.

“Nametnute 100 posto uvećane takse na robu iz Srbije ne krše samo CEFTA sporazumam, one nisu ni u duhu SSP-a”, kazala je Apostolova.

‘Izazvala je velike traume’

Za Haradinaja odgovorna je Mogherini.

“Mogherini je izazvala velike traume u regiji, dijalog je izbačen iz kolosijeka”, rekao je on, prenosi prištinski Zeri.

Prema pisanju Kohe, Haradinaj je kazao da se Kosovo “suočava s izazovima koji proističu iz SSP-a”.

“Ne možemo postići sve ciljeve SSP-a, zbog poteškoća koje nam stvara komesarka Federica Mogherini. Sve to je posljedica razgovora o teritoriji”, rekao je Haradinaj.

Ocijenio je SSP odličnim, uz napomenu da se Kosovo obavezala da će izvršiti svoje “međunarodne obaveze za jačanje demokratizacije, uspostavljanja stabilnosti, reformu administracije i jačanja sigurnosti”.

“SSP je novi početak za našu ekonomiju, jer Kosovo može izvoziti u zemlje EU-a, ali stara rana ostaje, a to je nedostatak vizne liberalizacije”, rekao je Haradinaj na konferenciji koju je organizirao Institut EPIK.

Kosovo će viznu liberalizaciju dobiti kada se obračuna s organiziranim kriminalom i korupcijom, rekli su Zeriju u Briselu.

Ovaj list podsjeća da su čelnici Kosova obećali da će vizna liberalizacija za građane biti odobrena zasigurno prošle godine, ali se to nije dogodilo.

U očekivanju vizne liberalizacije

Iz Brisela poručuju da, iako je Evropska komisija ranije konstatirala da je Kosovo ispunila sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije, vlasti će ipak morati još poraditi na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“EK je u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viznog režima, uključujući i dva prethodna zahtjeva – ratifikaciju sporazuma o demarkacji s Crnom Gorom i jačanju rada u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Kosovo je ostvarilo veliki napredak u protekle dvije godine i važno je da se nastavi s provedbom svih standarda“, rečeno je Zeriju u Briselu.

Također, navedeno je da je sada Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću da odobre prijedlog EK-a za odobravanje bezviznih putovanja za građane Kosova.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada