Dom naroda federalnog Parlamenta za kredit za gradnju Bloka 7

Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine podržao je u ponedjeljak većinom glasova (46 za, dva protiv i tri suzdržana) predloženu odluku da ovaj bh. entitet bude garant kompaniji Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine radi namjeravane gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Budući da je ranije odluku podržao i Zastupnički dom federalnog Parlamenta, stvoreni su uvjeti za buduću realizaciju ovog projekta, za koji su zagovornici rekli da je od javnog interesa i ogromnog značaja.

Odluci oba doma prethodila je videoprezentacija na njihovim sjednicama o projektu.

Neslaganje evropskih predstavnika

Izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine Senad Salkić, obrazlažući detalje tokom te prezentacije, naveo je u ponedjeljak, kao i na februarskom zasjedanju Zastupničkog doma, sve što je do sada učinjeno u pripremnoj fazi, detalje o izboru kineskog projektnog partnera, pribavljanju dokumentacije i potrebnih saglasnosti, kao i niz drugih elemenata o namjeravanoj gradnji Bloka 7.

Tokom rasprave u oba parlamentarna doma niko nije rekao da je protiv izgradnje, ali je kod pojedinih članova Zastupničkog doma, prije konačnog izjašnjavanja, bilo rezervi u pogledu nepoznanica o projektu, stavu Evropske energetske zajednice i slično, navodi agencija Fena.

Slični argumenti u prilog projektu gradnje izrečeni su i u ponedjeljak na sjednici Doma naroda.

Jedine sumnje tokom rasprave su izražene iz delegatskog kluba Hrvata, ali ne u smislu potrebe i svrsishodnosti samog projekta, već u smislu toga da li će protivni stavovi iz evropskih krugova proizvesti eventualne posljedice ne samo po Elektroprivredu Bosne i Hercegovine, već i po brzinu evropskog puta države Bosne i Hercegovine.

Evropski predstavnici su među protivnim argumentima navodili kako elektrane na Balkanu emitiraju više štetnih čestica u zrak nego sve, mnogostruko brojnije, termoelektrane u razvijenim evropskim državama.

Iz Evropske energetske zajednice su naznačili da garancija Federacije Bosne i Hercegovine u ovom slučaju ima elemente nedozvoljene državne pomoći, a Agencija za državnu pomoć u Bosni i Hercegovini negirala je potom tu tvrdnju.

Vraćanje kredita 20 godina

Iz federalne Vlade su naglašavali da je značaj projekta ogroman.

Prema informaciji koja je prezentirana članovima Parlamenta iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 treba iznositi oko 614 miliona eura.

Vraćanje kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grejs periodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Energetska zajednica je pokrenula postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog državne garancije za kineski kredit namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane “Tuzla”. Iako su sporna pitanja proceduralne prirode, ako problem ne bude riješen, Elektroprivreda BiH bi mogla više izgubiti, nego što se nada da će dobiti gradnjom Bloka 7. 

Zastupnički dom Federacije BiH je usvojio odluku o davanju garanta Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod kineske banke za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Energetska zajednica, ali i EU ranije su apelovali na zastupnike da izdatu garanciju ne usvoje jer, kako navode, može sadržavati elemente nelegalne državne pomoći. Šta donosi investicija u termo-blok 7 pitali smo Edhema […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO