Dom naroda federalnog Parlamenta za kredit za gradnju Bloka 7

Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine podržao je u ponedjeljak većinom glasova (46 za, dva protiv i tri suzdržana) predloženu odluku da ovaj bh. entitet bude garant kompaniji Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine radi namjeravane gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Budući da je ranije odluku podržao i Zastupnički dom federalnog Parlamenta, stvoreni su uvjeti za buduću realizaciju ovog projekta, za koji su zagovornici rekli da je od javnog interesa i ogromnog značaja.

Odluci oba doma prethodila je videoprezentacija na njihovim sjednicama o projektu.

Neslaganje evropskih predstavnika

Izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine Senad Salkić, obrazlažući detalje tokom te prezentacije, naveo je u ponedjeljak, kao i na februarskom zasjedanju Zastupničkog doma, sve što je do sada učinjeno u pripremnoj fazi, detalje o izboru kineskog projektnog partnera, pribavljanju dokumentacije i potrebnih saglasnosti, kao i niz drugih elemenata o namjeravanoj gradnji Bloka 7.

Tokom rasprave u oba parlamentarna doma niko nije rekao da je protiv izgradnje, ali je kod pojedinih članova Zastupničkog doma, prije konačnog izjašnjavanja, bilo rezervi u pogledu nepoznanica o projektu, stavu Evropske energetske zajednice i slično, navodi agencija Fena.

Slični argumenti u prilog projektu gradnje izrečeni su i u ponedjeljak na sjednici Doma naroda.

Jedine sumnje tokom rasprave su izražene iz delegatskog kluba Hrvata, ali ne u smislu potrebe i svrsishodnosti samog projekta, već u smislu toga da li će protivni stavovi iz evropskih krugova proizvesti eventualne posljedice ne samo po Elektroprivredu Bosne i Hercegovine, već i po brzinu evropskog puta države Bosne i Hercegovine.

Evropski predstavnici su među protivnim argumentima navodili kako elektrane na Balkanu emitiraju više štetnih čestica u zrak nego sve, mnogostruko brojnije, termoelektrane u razvijenim evropskim državama.

Iz Evropske energetske zajednice su naznačili da garancija Federacije Bosne i Hercegovine u ovom slučaju ima elemente nedozvoljene državne pomoći, a Agencija za državnu pomoć u Bosni i Hercegovini negirala je potom tu tvrdnju.

Vraćanje kredita 20 godina

Iz federalne Vlade su naglašavali da je značaj projekta ogroman.

Prema informaciji koja je prezentirana članovima Parlamenta iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 treba iznositi oko 614 miliona eura.

Vraćanje kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grejs periodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije