Čović bi zbog migranata zatvorio bh. granicu prema Srbiji

Migranti
U prva dva mjeseca povećao se broj migranata koji su ušli u BiH u odnosu na lani (EPA)

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora – HNS Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak kako bi institucije Bosne i Hercegovine trebale zatvoriti istočnu granicu prema Srbiji, kako bi zaustavile migrantski val nad kojim vlasti ove zemlje nemaju nadzor.

“Zatražit ćemo da institucije Bosne i Hercegovine koje danas funkcioniraju zatvore granicu u pravom smislu riječi, kako bismo znali tko nam ulazi u državu, tko je u njoj sada. A ništa od toga ne znamo”, rekao je on, kako prenosi Hina.

U izjavi za medije nakon sjednice predsjedništva HNS-a u Mostaru, Čović je rekao kako se tek nagađa o tome koliki je broj migranata ušao u prva tri mjeseca u Bosnu i Hercegovinu.

Promijeniti Zakon o kretanju stranaca i azilu

Nema točne evidencije ni o njihovu identitetu, a to je velik sigurnosni, ali i politički izazov u ovoj zemlji, dodao je.

Čović je kazao kako Bosna i Hercegovina mora hitno promijeniti i Zakon o kretanju stranaca i azilu, kako bi migrant u roku od 48 sati dobio odgovor na zahtjev za azilom.

U prva dva mjeseca ove godine u Bosni i Hercegovini povećao se broj migranata koji su ušli u ovu zemlju u odnosu na prošlu godinu.

Procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovini trenutačno smješteno blizu 3.500 migranata.

Izvor: Agencije