Ćesira ispitala policija, najavljena istraga javnih nabavki

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ispitan je Huso Ćesir, zvaničnik Stranke demokratske akcije, koji je prošle sedmice napao fotografa portala Žurnal, koji je istraživao poslovanje njegove kompanije.

Istovremeno je Ćesir podnio krivičnu prijavu zbog neovlaštenog snimanja privatnog prostora i odbacio sve optužbe na račun poslovanja.

U međuvremenu su iz Skupštine KS-a najavili istragu o navodnim malverzacijama u dodjeljivanju poslova putem javnih nabavki.

Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA sarajevske općine Novi Grad, u četvrtak je napao fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu, kada je on fotografirao ulaz u firmu čiji je Ćesir vlasnik.

Dan nakon napada, Žurnal je objavio priču na kojoj su radili mjesecima.

U njoj navode kako su dvije firme u vlasništvu Ćesira od 2016. godine dobile poslove vrijedne blizu 650.000 eura od javnih firmi i institucija.

Sumnjive javne nabavke i tenderi

Na njihovom su čelu, ističu, bili kadrovi SDA.

“Da bi Ćesirova firma pobijedila na tenderu, iz Općine [Novi Grad] će korigirati cijene u ponudi kako bi bila najpovoljnija. Kada se to otkrije i čitav postupak poništi, iz Općine će jednostavno raspisati novi tender, na kojem će posao dobiti neka druga firma u vlasništvu istog čovjeka – Huse Ćesira”, piše ovaj portal.

Navode Žurnala potvrdio je predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković, koji je kazao kako ima saznanja da su plastične cijevi iz Ćesirovih firmi kupovala i državna poduzeća kojoj uopće nisu potrebne za djelatnost kojom se bave i da stoje u magacinima.

“Sigurno se može i hoće pokrenuti pitanje odgovornosti ukoliko se utvrdi da bilo šta od tih procedura nije bilo u interesu javnih kompanija, nego u interesu pojedinaca. Mi smo već poduzeli mjere i podnijeli krivične prijave onima čiji smo nerad ili neke moguće nezakonitosti već utvrdili”, istakao je on.

S druge strane, Ćesir odbacuje sve optužbe i žali zbog napada na fotografa, dok istraživanje njegovog poslovanja smatra narušavanjem privatnosti.

Njega štiti i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je, komentirajući njegov napad, rekao kako se radi “o zaslužnom čovjeku, koji je bio borac”.

Kako je Ćesir ‘napao kameru’

“Ustvari, on [Ćesir] je napao kameru. Nije, dakle, napao čovjeka, ali je otimao kameru, udarao po kameri i tako… Kad novinari naprave sankcije i isključe iz udruženja novinara samo jednog takvog koji u ovoj državi haos pravi u glavama ljudi, kojima istina nije sveta, koji uznemiravaju, koji ulaze u privatni život ljudi, svi mi znamo kako to funkcioniše, kakvog su nam jada nanijeli. Kad takvog jednog isključe, onda ćemo i mi isključiti Husu Ćesira”, izjavio je Izetbegović u subotu.

Zbog ovakve izjave Izetbegoviću su javni protest uputili iz Udruženja BH Novinari, koji je smatraju pokušajem relativizacije napada.

“Upravni odbor BH Novinara javno poziva Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u Bosni i Hercegovini zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o kršenju medijskih sloboda”, piše u saopćenju ovog novinarskog udruženja.

U međuvremenu je nevladin sektor, koji istražuje procedure javnih nabavki, upozorio na brojne malverzacije povezane upravo sa stranačkim aktivnostima.

Izvor: Al Jazeera