Haradinaj i Thaci: Za dijalog, ali radi sporazuma o priznanju

Predstavnici Kosova u razgovoru sa američkim zvaničnikom saopćili da je stanje zamrznutog konflikta neprihvatljivo (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da je na sastanku sa američkim podsekretarom za politička pitanja Davidom Haleom izložio stav da je “Kosovo spremno i jedinstveno za nastavak dijaloga” sa Beograd.

U izjavi posle sastanka, Haradinaj je, kako prenosi RTK2, pozvao Beograd “da se vrati za pregovarački sto” i da “razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući slobodnu trgovinu”.

On kaže da je potvrdio spremnost za dijalog radi postizanja sporazuma koji će, kako on smatra, dovesti do “priznanja u postojećim granicama”.

Posle sastanka sa Hejlom oglasio se i kosovski predsednik Hashim Thaci koji je napisao na Facebooku da je tema sastanka bila trenutna politička situacija na Kosovu, evroatlantska budućnost Kosova i bilateralna saradnja sa SAD.

Stolica u UN-a za Kosovo

“Takođe smo razgovarali o aktuelnim događajima na Zapadnom Balkanu, fokusirajući se na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u ovom novom trenutku kao priliku za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će zatvoriti sva otvorena pitanja između naših zemalja”, rekao je Thaci.

I prema njegovom shvatanju, to bi bio pravno obavezujući sporazum “koji će doneti uzajamno priznanje i stolicu u Ujedinjenim nacijama, koji će nam”, kako kaže, “omogućiti da pređemo iz stanja trajnog animoziteta u stanje mira, normalnosti i saradnje”.

Prema rečima Thacija, Priština je ponovo izrazilo spremnost za sveobuhvatan i transparentan dijalog i, kako tvrdi, zbog toga je kosovska skupština usvojila platformu za dijalog.

Thaci je, takođe, naveo da je prištinska strana u razgovoru sa Haleom izrazila stav da su status kvo i stanje zamrznutog konflikta neprihvatljivi.

Američki podsekretar za politička pitanja David Hale zatražio je od kosovskog rukovodstva suspenziju taksi na robu iz Srbije i BiH, i poručio da će Priština “platiti cenu” ako i dalje bude odgovorna za neuspeh dijaloga.

Hale: Kosovo bi moglo platiti cijenu za neuspjeh dijaloga

“Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu”, rekao je Hale, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na sastanku sa kosovskim zvaničnicima.

Hale je odbacio sve spekulacije da se odnosi Kosova i SAD pogoršavaju, preneo RTKLive, pozivajući se na svoje izvore.

Nakon sastanaka sa kosovskim liderima, predsednikom, premijerom i predsednikom skupštine, Hale je dao intervju za tri kosovska medija, gde se fokusirao na dijalog između Beograda i Prištine, za koji kaže da bi trebalo da se završi “uzajamnim priznanjem dve države”.

Hale je u intervjuu rekao da to zavisi od strana u dijalogu, a da će ih SAD podržati u tom procesu.

On je tokom intervjua bio veoma oprezan u izboru reči, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga, a čak je bio i oprezan po pitanju takse, prenosi RTK2.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Smederevu da dijalog može da se nastavi, ali na temelju neke “pametnije platforme”.

„Izašao je njihov ministar Behgjet Pacolli i kaže „sledeće nedelje bismo mogli da ukinemo takse, ali da sednu pregovarački timovi”, naveo je Vučić u obraćanju građanima Smedereva i dodao:

‘Novi trik Prištine’

“Da nastavimo, valjda pod uslovima njihove platforme, priznamo da je sve njihovo, da je Kosovo nezavisna država u kojoj treba da se formira specijalni sud pred kojem bi odgovarali Srbi za ratne zločine, silovanje Albanki, da se formira posebna komisija koja će da kaže koliku ratnu odštetu treba da platimo…”.

On je ukazao da su naređali 10 stvari koje Srbija treba da radi.

Podsetio je da nisu ispunili ni svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština, a potom su uveli takse od 100 odsto na srpsku robu ,što je kršenje CEFTA sporazuma i S SP, „jer imaju zaštitu velikih zapadnih sila”.

Smislili su sada, kako je kazao, novi trik i doneli platformu u kojoj stoji da Srbija mora da uradi sve što oni hoće, a mi da budemo zadovoljni time što bi nam oprostili sve što im ranije nismo ispunili.

“Poručujem im: džabe ste krečili, nećete gledati taj film”, naglasio je Vučić, naglasivši da je Srbija uz Srbe na Kosovu.

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije razmatralo je situaciju nastalu usvajanjem Platforme za dijalog u Skupštini Kosova.  Nakon sastanka nije saopšteno na koji će način Beograd odgovoriti Prištini, ali premijerka Ana Brnabić kaže da će reakcija biti odgovorna i odmjerena. Sjednici Vijeća prisustvovao je cijeli državni vrh, kao i najviši predstavnici službi sigurnosti. Prethodno se predsjednik […]

Published On 08 Mar 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO