Miškovići proglašeni krivim za utaju poreza

Vlasnik Delta holdinga, Miroslav Mišković, njegov sin Marko i vlasnik Nibens korporacije Milo Đurašković proglašeni su krivim za utaju poreza na Specijalnom sudu u Beogradu.

Miroslav Mišković osuđen je na 2,5 godine zatvora i novčanu kaznu od osam milijuna dinara (68.000 eura), a Marko Mišković na godinu dana kućnog zatvora i istu novčanu kaznu.

Đurašković je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 3,5 milijuna dinara (30.000 eura).

Sud je Ðuraškovića obavezao da na ime protupravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičke osobe uplati u proračun Republike Srbije iznos od oko 142 milijuna dinara (1,2 milijuna eura), u roku od 30 dana od dana pravnomoćnosti presude.

Vratit će im pasoše

Ðuraškoviću i Miškovićima sud je ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta, tako da će im biti vraćene putovnice.

Ostali optuženi dobili su kazne od osam mjeseci do tri godine zatvora.

Vijeće Specijalnog suda, poslije šest godina od početka suđenja, odluku je u ponovljenom postupku donijelo većinom glasova.

Riječ je o drugoj prvostupanjskoj presudi u tom slučaju, budući da je prvu, izrečenu 2017. godine, djelomično ukinuo Apelacioni sud i zatražio ponavljanje suđenja.

Marko Mišković je optužen za utaju poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja cestarskih poduzeća, u iznosi od oko 320,3 milijuna dinara (2,7 milijuna eura), a njegov otac da mu je u tome pomogao.

U istom procesu ponovno se sudilo i Ðuraškoviću, također zbog utaje poreza iz posla s cestarskim poduzećima, kao i zbog optužbi da je sa suradnicima oštetio kruševačku Fabriku maziva (FAM).

Advokat najavio žalbu

I na ovu presudu, kojoj Miroslav Mišković nije prisustvovao, Tužilaštvo za organizovani kriminal i obrana imaju pravo žalbe.

Miškovićev odvjetnik Zdenko Tomanović smatra da je presuda njegovom klijentu “nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji”.

“Kao što smo i predvideli, ‘specijalne sudije’ određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon”, kazao je Tomanović.

“Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli ni jedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidajući presudu jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema”, kazao je Tomanović.

Po njegovim riječima, “svi danas osuđeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića, jer niko od njih nije izvršio krivično delo”.

“Danas u Srbiji nije ni potrebno da izvršite krivično delo da biste dobili zatvorsku kaznu”, rekao je Tomanović, najavljujući žalbu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Jedan od najbogatijih biznismena u regionu tvrdi da je teren za njegovo hapšenje pripremio Boris Tadić, a da ga je uhapsio Aleksandar Vučić zbog rejtinga.

20 Apr 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO