Grabar-Kitarović o promjeni Izbornog zakona u BiH

Kolinda Grabar-Kitarović
Magazin 'Žurnal' prvi je javio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dvaput vrbovati pripadnike selefijskog pokreta (EPA)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog događaja u Bosni i Hercegovini, ističući potrebu reforme Izbornog zakona te zemlje.

Ona je u Bruxellesu razgovarala s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

“Srdačan i konstruktivan razgovor s predsjednikom Donaldom Tuskom. Izrazila sam zabrinutost zbog događanja u Bosni i Hercegovini. Hrvati moraju imati pravo na izbor svojih legitimnih političkih predstavnika. Nužna je reforma Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine]”, poručila je hrvatska predsjednica na svojem službenom Twitter-profilu nakon sastanka s Tuskom, prenosi Tanjug.

Dodala je da sad ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine, kako prenosi Hina.

“Postoji sve veće razumijevanje i, usudila bih se reći, da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo u inzistiranje na promjenama u Bosni i Hercegovini, koje, naravno, mora provesti sama Bosna i Hercegovina, na promjenama Izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji”, rekla je predsjednica Hrvatske, prenijela je Hina.

Hrvatska zastupa politiku proširenja EU-a

Osvrnula se i na pitanje proširenja Europske unije.

“Hrvatska zastupa politiku proširenja, ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija”, rekla je.

Na pitanje je li na sastancima bilo riječi o arbitraži sa Slovenijom kazala je da je ta tema kratko dotaknuta te da je Junckeru izrazila nezadovoljstvo zbog izjava nekih članova Europske komisije o tom pitanju.

“Rekla sam predsjedniku Junckeru da neka mišljenja, neke izjave koje dolaze iz Europske komisije od nekih njezinih članova, ne idu ka tome da se postigne bilateralni sporazum između Slovenije i Hrvatske i da bi bilo dobro ustručavati se od takvih izjava. Ne mislim na njega osobno [Junckera] nego na neke druge”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Ona je u četvrtak sudjelovala na raspravi o položaju žena u Europskom parlamentu, gdje je bila glavna govornica.

Izvor: Agencije