Od Vijeća ministara BiH zatraženo pojeftinjenje roaminga

Kraj troškova za roaming jedna je od najkonkretnijih reformi posljednjih godina za evropske potrošače (Reuters)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je Vijeće ministara da u roku sedam dana dostavi prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije na zapadnom Balkanu.

Takav je zahtjev uslijedio kako bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo potpisivanje navedenog sporazuma tokom drugog Digitalnog samita zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan u Beogradu za mjesec dana, priopćeno je iz Predsjedništva.

Prethodno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva rečeno kako je predsjedatelj Milorad Dodik “potpuno netačno u svojoj izjavi za medije interpretirao telefonski razgovor sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem koji se odnosi na spemnost potpisivanja Regionalnog sporazuma o smanjenju cijena roaminga za zemlje zapadnog Balkana”.

“Neprimjerenim prepričavanjem i iskrivljenim tumačenjem telefonskog razgovora u javnosti se stvara pogrešna percepcija da član Predsjedništva BiH Džaferović blokira ili se protivi potpisivanju ovog sporazuma”, priopćeno je.

Ko je u pravu: Dodik ili Džaferović?

Navedeno je i kako je “istina da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržava potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju cijena roaminga za zemlje zapadnog Balkana”, te da je “upravo Džaferović na nedavnom sastanku sa predstavnicima Evropske komisije posebno potcrtao da je takva odluka u interesu građana Bosne i Hercegovine”.

“Međutim, Vijeće ministara BiH još nije dostavilo Predsjedništvu BiH prijedlog Sporazuma. Predsjedništvo BiH ne može odobriti Sporazum čiji tekst mu nije dostavljen, kako to najavljuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. S obzirom na to, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović inicirao je da Predsjedništvo BiH odmah zatraži od Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana dostavi tekst Sporazuma kako bi on bio odobren na Predsjedništvu BiH”, navodi se u priopćenju.

U međuvremenu je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kako je navedeno, zadužilo Vijeće ministara da mu dostavi prijedlog sporazuma.

No, Dodik je tokom posjeta Bruxellesu u ponedjeljak najavio da će članovi Predsjedništva dati nalog za potpisivanje sporazuma koji bi građanima Bosne i Hercegovine trebao osigurati jeftinije cijene roaminga.

Izvor: Agencije