Nihad Kreševljaković dobitnik evropske nagrade Kairos za 2019.

Nihad Kreševljaković je direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS (Ustupljeno Al Jazeeri)
Nihad Kreševljaković je direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS (Ustupljeno Al Jazeeri)

Direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada. Ovu nagradu njemačka Fondacija Alfred Toepfer dodijeljuje evropskim umjetnicima i naučnicima koji djeluju u području likovne i teatarske umjetnosti, muzike, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i žurnalizma.

Nagrada Kairos dodjeljuje se pojedincima za njihova umjetnička postignuća, ali i producentima, direktorima festivala, izdavačima, vlasnicima umjetničkih galerija i drugim osobama koje značajno doprinose razvoju evropske umjetnosti i kulture. Cilj nagrade je odavanje priznanja istaknutim pojedincima koji sa poduzetnošću, upornošću i kreativnošću doprinose razvoju evropske kulture i interkulturalnog razumijevanja. Nagrada je nazvana po grčkom bogu Kairosu, inače bogu “pravog trenutka” i namjera joj je da ohrabri i promoviše dobitnike u “pravom trenutku tokom njihove karijere”.

Nihad Kreševljaković je direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Diplomirao je na Odsjeku historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom opsade Sarajeva, zajedno sa prijateljima, snimao je prizore iz života pod opsadom i dokumentovao svakodnevnicu svojih sugrađana, a nakon rata jedan je od suosnivača lokalne nevladine organizacije Videoarhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković. Jedan je od autora filma „Sjećaš li se Sarajeva“, koji se bavi periodom opsade, a od 2012. do 2016. obavljao je i posao direktora Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

Vitalna kulturna scena

U objašnjenju žirija povodom izbora Kreševljakovića kao ovogodišnjeg dobitnika nagrade stoji: “Nihad Kreševljaković je višestruko talentovan kulturni radnik, sa naglašenom sposobnošću umrežavanja, kao i inspiracija i mentor brojnim kolegama. Sa sumornom političkom i ekonomskom situacijom u svojoj domovini djeluje kombinirajući idealizam, istrajnost i pragmatizam. Komitet za dodjelu KAIROS nagrade prepoznao ga je kao predstavnika vitalne, ali finansijski izraženo osiromašene i nepodržane kulturne scene u devastiranom regionu, čiji predvodnici rijetko uživaju adekvatnu pažnju zapadne Evrope i još rijeđe dobijaju priznanje za svoj rad.“

Dobitnike nagrade bira nezavisni žiri u čijem je sastavu, ove godine: Prof. dr. Christoph Stölzl, Predsjednik Lisztove muzičke škole u Weimaru, Dr. Christine Eichel, Autorica i novinarka, Shermin Langhoff, Umjetnička direktorica teatra Maxim Gorki u Berlinu, Heike Catherina Mertens, Izvršna direktorica Vile Aurora i kuće Thomasa Manna, Dr. Monika Sandhack, ZDF Kultur/3sat kulturzeit i Dr. Nike Wagner, Umjetnička direktorica međunarodnog muzičkog festivala Internationales Beethovenfest u Bonnu.

Nagrada Kairos dodjeljuje se od 2007. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su  muzikolog Albrecht Dümling, islandski pisac Andri Snaer Magnason, teatarska producentica Shermin Langhoff, koreograf Sidi Larbi Cherkaoui… Iz BiH i regije, prije Nihada Kreševljakovića nagrada KAIROS dodjeljena je 2014. rediteljici Jasmili Žbanić.

Nihadu Kreševljakoviću će nagrada Kairos za 2019. biti uručena 28. aprila u pozorištu “Deutsches Schauspielhaus” u Hamburgu. Na dodjeli će, pored predstavnika Fondacije Alpefred Topefer i žirija, o dobitniku nagrade govoriti i holandski pisac i novinar Chris Keulemans. Također, bit će prikazan i kratki dokumentarni film o Nihadu Kreševljakoviću u produkciji „3sat kulturzeit“, a u muzičkom dijelu programa nastupit će Amira Medunjanin i Ante Gelo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO