Istraživanje: Srbima su Hrvati najomraženiji narod

Prema Hrvatima u Srbiji su najrašireniji negativni stavovi i stereotipi, upozoravaju hrvatski političari u Srbiji (AFP)

Hrvati imaju status najomraženijeg naroda u Srbiji, pokazalo je istraživanje agencije “Faktor plus”, čije je rezultate objavio list Blic.

Takve je rezultate Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), jedine političke stranke vojvođanskih Hrvata, ocijenio kao posljedicu protuhrvatskih stajališta velikog broja predstavnika vlasti u Srbiji.

“Na vrhu ljestvice najomraženijih naroda u Srba su Hrvati. Čak 45 posto ispitanika izjasnilo se negativno kada su u pitanju građani zemlje s kojom graničimo. Odmah za Hrvatskom, na listi naroda koje negativno ocjenjujemo su Albanci”, navodi se u tekstu kojim se objašnjavaju rezultati istraživanja.

Najpozitivnije mišljenje o Grcima

O Albancima se negativno izjasnilo 33 posto ispitanika, a čak 68 posto Albanaca najnegativnije vidi Srbe, navodi se u studiji, koju prenosi Blic.

List je objavio i da je istraživanje agencije “Faktor plus” pokazalo da 43 posto ispitanika najpozitivnije mišljenje ima o Grcima, a pozitivno mišljenje Srbi imaju i o Crnogorcima, Mađarima, kao i o Bošnjacima.

“Hrvati imaju status najomraženijeg naroda u Srbiji! To je posljedica kontinuirano negativnih stajališta u prostoru javnosti, koji najviše generiraju predstavnici vlasti… Djelovati ne samo u području politike u ovakvim uvjetima izuzetno je teško”, naveo je Žigmanov tim povodom na Twitter profilu.

Žigmanov: Negativni stavovi i stereotipi

“Ovo istraživanje, nažalost, potvrdilo je ono što sam kao politički prvak u proteklih godinu dana isticao: spram Hrvata u Srbiji najrašireniji su negativni stavovi i stereotipi. To je posljedica snažnih i učestalih antihrvatskih sadržaja u izjavama relativno velikog broja predstavnika najviših razina vlasti u Srbiji”, obrazložio je Žigmanov. 

Kako je istaknuo, gotovo da je poželjno u političkom diskursu negativno etiketirati osobe, događaje i procese u Hrvatskoj, a protuhrvatsko raspoloženje za posljedicu kod ovdašnjih Hrvata ima strah, nesigurnost i nespremnost na sudjelovanje u životu zajednice.

“Jesenas je broj upisane djece u prve razrede bio za trećinu manji u odnosu na prethodnu godinu. Ovoga bi trebala biti svjesna i Hrvatska, koja bi morala osnažiti i obogatiti programe podrške našim nastojanjima”, zaključio je Žigmanov.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO