Čelnici tri stranke bez dogovora o formiranju vlasti

Razgovori predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata o sastavljanju vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom nivou okončani su u srijedu bez dogovora.

Čelnici stranaka, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, najavili su da će dogovor biti postignut ubrzo, ali i da su im stavovi u vezi s napretkom zemlje ka NATO-u ostali nepromijenjeni, što je i ključni razlog razilaženja u pregovorima o uspostavi vlasti.

SDA to uvjetuje usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO-u, čemu se protive iz SNSD-a.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su u oktobru prošle godine, spomenute stranke imaju većinu, a vlast nije uspostavljena ni na nivou entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ni na nivou države.

Dodik je nakon sastanka u Sarajevu ocijenio da su imali konstruktivan razgovor te da ima osjećaj da bi već u sljedećih sedam do deset dana mogli imenovati kandidata za predsjedavajućeg, a da “do kraja mjeseca dođe do Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, prenosi Fena.

Prema njegovim riječima, to je veoma važno i zbog slanja poruke evropskim institucijama i evropskim zemljama vezano za ono što je ovdje prioritet svima i gdje nema nikakvih problema u smislu različitih stavova, a to je evropski put Bosne i Hercegovine.

“Mislim da taj konsenzus koji postoji u vezi s evropskim putem Bosne i Hercegovine nije upitan, kao i što se tiče mehanizma koordinacije, koji nam daje mehanizam ili modul za rješavanje tih pitanja obezbjeđivanje jednog odgovora iz Bosne i Hercegovine”, naveo je Dodik.

Jasna situacija

Napomenuo je da su razgovarali kao predsjednici tri političke stranke te da misli da je situacija tu jasna i da je pozicioniranje političkih stranaka također veoma izvjesno.

“Dakle, nema spora o tome da bi trebalo da predsjedavajući [Vijeća ministara] bude Srbin, i čak ime koje se pominje [Zoran Tegeltija], nema ni tu spora. Ovdje je došlo do zastoja zato što je to naprosto i trenutak gdje se postavilo pitanje MAP-a [Akcijskog plana za članstvo], kao prethodno pitanje formiranja Savjeta ministara. [Bh. entitet] Republika Srpska je jednostavno rekla, i vlast i opozicija, da ljudi iz RS-a treba da promovišu i da se bore za vojnu neutralnost, kao što je činjenica da i HDZ i SDA i svi u Federaciji misli da treba da se kreće ka NATO-u”, rekao je Dodik.

Dodao je da je to pitanje koje ne mogu prethodno riješiti.

Kako kaže, to pitanje može ostati u debatama, jer je to realno.

“To pitanje ne može da dobije saglasnost u smislu odluke iz niza razloga o kojima sada ne bih govorio”, napomenuo je čelnik SNSD-a.

No, isto tako, smatra on, veoma je racionalno i realno shvatiti da to pitanje neće nestati “samo zato što mi iz RS-a smatramo da treba biti drugačije”.

Dodik kaže da će to ostati za razgovore između partnera, “između onih koji će činiti Savjet ministara”.

“Želim da kažem da to prethodno uslovljavanje apsolutno nije racionalno, ali da nekoliko principa na kojima se može zasnivati djelovanje Savjeta ministara BiH svakako jeste ustavnost, zakonitost, reforme, socijalno-ekonomske reforme, agenda, evropski put, poštivanje onoga što je dogovoreno u Bosni i Hercegovini sa stanovišta izgradnje autoputa i mreže autoputeva, da tu niko nikome ne pravi problem”, rekao je Dodik.

Saglasnost u Predsjedništvu

Naveo je da postoji saglasnost u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, napominjući da je u utorak došlo do nesklada u vezi s dojmom koji je imao, “ali u suštini pogriješio sam zato što sam rekao da [član Predsjedništva Šefik] Džaferović čeka da se oko odluke u vezi rominga još nešto iskonsultuje”.

“Danas mogu da kažem da smo, kao Predsjedništvo, zatražili od Savjeta ministara da nam dostave sporazum i da ga mi, kao Predsjedništvo, u skladu sa našim ustavnim ovlaštenjima, podržimo. Bosna i Hercegovina, voljom Predsjedništva, potpisaće 5. oktobra regionalni sporazum o romingu, koji omogućava da sa svim zemljama u regionu imamo 80 odsto jeftiniji roming, a da se početkom 2021. godine roming smanji prema zemljama članicama Evropske unije za 80 odsto i da dođemo u poziciju iste cijene rominga kao što je to u okviru zemalja EU-a”, objasnio je Dodik.

Ako se to ne uradi, onda se, smatra on, gubi vjerovatno nekoliko godina.

Ističe da je ovdje interes Bosne i Hercegovine i svih ljudi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Želim da se zahvalim Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću na tome što smo, kao članovi Predsjedništva, učinili napor i možemo da pošaljemo jednu sasvim dobru poruku”, kazao je Dodik.

Napomenuo je da su čelnici SDA, HDZ-a i SNSD-a u srijedu dogovorili da postave nekoliko principa na jednoj do dvije stranice: ustavnost, zakonitost, reforme, evropski put…

Raspodjela resora

“To su principi na kojima ćemo mi raditi i to je nešto što svakako treba da uradimo. Vjerujem da se možemo dogovoriti i o raspodjeli resora i da to ne bi trebao da bude problem, kada usvojimo ove principe. Ono što se sigurno neće desiti jest da se imenuje Zoran Tegeltija i da se bukvalno njegova kandidatura mrcvari kroz javnost, a da se to ne desi na kraju. Dakle, čitav dogovor mora da postoji: kandidat Tegeltija i, na kraju, znamo da ćemo tog i tog dana imati novi Savjet ministara sa jasnom strukturom. Nikakve igre u tom pogledu neće biti moguće”, poručio je Dodik.

Kaže kako razumiju da odluka RS-a o vojnoj neutralnosti nije definitivna u smislu stava Bosne i Hercegovine, ali je ona “rezultat dogovora i vlasti i opozicije i odluka parlamenta RS-a i obavezujuća je za sve nas koji radimo ovdje”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti, Dodik je napomenuo da je svima poznato kakav je politički sistem u Bosni i Hercegovini, da se on zasniva na reprezentativnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Mi razumijemo poziciju Bakira Izetbegovića u smislu da ojača reprezentativnost bošnjačkog, ili, kako oni to zovu, bosanskog reprezentativnog tima, ali želim da kažem da su Srbi i Hrvati to završili. Razumijemo potrebu i nama to odgovara da, što se tiče Bošnjaka, najširi krug političkih predstavnika bude unutra. Ali, mislim da je krajnje vrijeme da se to završi. Treba reći da Bakir Izetbegović ima kapacitet da donosi odluku vezanu za formiranje Savjeta ministara i bez ovih ostalih”, rekao je Dodik.

Mogućnost za dogovor

Izetbegović je izjavio novinarima da su imali kraći sastanak te da misli da ima šansi da postignu dogovor i potpišu “jedan papir s principima djelovanja u ovome mandatu kojim bi omogućili imenovanje mandatara za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine”.

“Mislim da ćemo takav papir imati, u prijedlogu, do kraja ove sedmice.  Nisam siguran da ćemo ga uspjeti usaglasiti, ali da ćemo imati neki prijedlog – imat ćemo ga do kraja ove sedmice”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je razgovarano i o izgradnji autoputa prema Beogradu.

“Mislim da imamo dobre šanse da se krene već ove godine”, naveo je Izetbegović.

Razgovarano je i o podjeli resora, a Izetbegović kaže da je tu razgovor tek počeo i da danas nisu uspjeli postići dogovor.

No, dodao je, “izašli smo s tim koja je od tri strane za šta zainteresirana, pa ćemo se dalje usaglašavati”.

“Ključni detalj koji se odnosi na aktivaciju MAP-a nismo usaglasili, ali poznato je da su hrvatska i bošnjačka strana za aktivaciju MAP-a, da srpska nije. To pitanje, za sada, ostaje otvoreno. Pokušat ćemo i tu stvar usaglasiti i naći neki izlaz, ali, nažalost, danas nismo uspjeli u tome”, rekao je Izetbegović.

Ključno pitanje

Dodao je da, u vezi s ključnim pitanjem aktivacije MAP-a, danas nisu uspjeli raščistiti tu stvar.

“Republika Srpska definitivno ima pravo na politički stav u vezi s tim, samo ga treba efektuirati kroz institucije na državnom nivou. Mi smo donijeli zakone koji su jasni, donijeli smo strategije koje se odnose na MAP i aktivaciju MAP-a, godišnje planove i ostalo. Kad kažemo ‘vladavina zakona’, podrazumijevam i taj zakon i te zakone”, pojasnio je Izetbegović.

No, dodao je, to ne znači da oni ne mogu biti promijenjeni ako se nađe dovoljan broj ruku u državnom parlamentu. “Može se usvojiti ono za šta je zainteresirana Republika Srpska, koja ima svoje predstavnike na svim nivoima i može tu stvar iznijeti na takav način.”

“Dakle, ne može entitetski nivo biti nadređen državi, niti joj komandovati u smislu da nešto može ili da nešto ne može. Tu stvar danas nismo riješili i radit ćemo dalje na tome”, kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara Izetbegović je odgovorio da će pokušati da potpišu papir koji će zadovoljiti stavove sve tri strane.

“Hoće li to biti moguće – vidjet ćemo. Lako nije sasvim sigurno, ali na nama je da se potrudimo, da nađemo neko srednje rješenje, koje će biti na linijama ovoga što smo govorili. Kad kažem ‘vladavina zakona’, podrazumijevam implementaciju svakog od zakona, uključujući i Zakon o odbrani. Tražit ćemo rješenje kojim ćemo svi biti relativno zadovoljni”, rekao je Izetbegović.

Pitanje koalicije

Upitan o partneru iz bošnjačkog naroda, odnosno je li jasnija situacija ko će sa SDA u koaliciju na državnom i federalnom nivou, Izetbegović je odgovorio da se “polagano stvar kreće u smjeru da će to biti oni koji ne odbijaju ući u vlast, jer od Bh. bloka zasad imamo stav da neće da uđu u vlast”.

“Prema tome, ostaju oni koji to hoće. Mislim da će ovo sve biti riješeno u martu, kompletna struktura, ako smo uopće u stanju da riješimo ove probleme, da će to sve biti riješeno u martu”,  kazao je Izetbegović.

“Čini mi se da smo danas imali konstruktivan razgovor i da on vodi ka tome da do kraja ovog mjeseca imamo novi saziv Vijeća ministara”, izjavio je Dragan Čović nakon sastanka.

“Naravno, ima tu puno tehničkih detalja, provjera i sve ostalo što treba uraditi. Ako se uspije dogovoriti ova jedna izjava tri političke opcije koje dogovaraju budući saziv Vijeća ministara u narednih dan-dva na tragu onog što smo danas razgovarali, onda nema nijednog razloga da ovih preostalih 20-ak dana, ili koliko već, predsjedavajući Vijeća ministara, kada bude imenovan, ima poslovničkog i zakonskog prostora, da to možemo obaviti u tom vremenu”, istakao je Čović.

Sve druge teme o kojima su u srijedu razgovarali, kako je dodao, traže da se što prije formira Vijeće ministara te da se okrenu ekonomskim reformama, saobraćajnoj infrastrukturi i drugim bitnim pitanjima.

“Nadam se da ćemo se razumjeti i oko resora i raspodjele, kako bi i tu bila uravnoteženost u odnosu na sve ono što mi imamo kao ambiciju, SDA, HDZ i SNSD, i s te strane čini mi se da smo napravili iskorak bar u našem međusobnom razumijevanju. Da li će to biti tako – poznavajući nas, treba sačekati dan-dva, pa vidjeti kako će ta izjava proći”, naveo je Čović.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Evropska komisija će dati mišljenje o kandidatskom statusu BiH u aktuelnom mandatu, odnosno do 1. novembra. To je potvrđeno u Briselu nakon što je BiH predala odgovore na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je sa zvaničnicima Evropske unije razgovarao i o drugim pitanjima. Iz Brisela izvještava Emir Skenderagić.

Published On 04 Mar 2019

Bosna i Hercegovina je neočekivano dobila poziv NATO-a za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u tom savezu. Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova članica NATO-a, iako BiH nije ispunila postavljene uvjete. Pred bh. vlastima je ozbiljan posao, tim više što ne postoji unutrašnji konsenzus o ulasku te zemlje u NATO. Republika Srpska i njeni političari […]

Published On 07 Dec 2018

Primjenom kriterija Centralne izborne komisije za popunjavanje Kluba Srba u Doma naroda Parlamenta FBiH, zakonodavna vlast u tom entitetu bit će kompletirana.  U Komisiji očekuju, do kraja sedmice. Odluka na snagu stupa danas objavom u Službenom listu BiH. Pri donošenju odluke kako popuniti tri nedostajuća delegata, članovi CIK vodili su se principom pariteta i utvrdili su tri […]

Published On 04 Mar 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO