Golić: RS može odlagati radioaktivni otpad iznad Dubrovnika

'Hrvatska već duže vrijeme ignorira stav i mišljenje institucija Bosne i Hercegovine', tvrdi Golić (Fena)

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bh. entiteta Republika Srpska Srebrenka Golić ponovo je apelirala na vlasti Hrvatske da odgovore je li istina da će skladištiti radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, u općini Dvor, uz granicu s Bosnom i Hercegovom.

Također, zatražila je odgovor na pitanje bi li taj prostor mogao kasnije prerasti u odlagalište nuklearnog otpada, s obzirom na to da Hrvatska do 2023. mora preuzeti polovinu otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”.

“Hrvatska već duže vrijeme vrijeme ignoriše stav i mišljenje institucija i RS-a i [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, jer su se institucije Bosne i Hercegovine ignorantski ponašale po ovom pitanju. Tražimo istinu”, navela je Golić.

Tvrdi da su iz određenih medija u Hrvatskoj saznali da ta zemlja ponovo preduzima određene mjere kad je riječ o odlaganju otpada na lokalitetu Trgovska gora, protiv čega su RS i Bosna i Hercegovina usvajale i rezolucije te nadležni najavili međunarodnu arbitražu i sudsku zaštitu.

Neprihvatljivo odlagalište na Trgovskoj gori

“Ukoliko će Hrvatska poštovati međunarodne norme, kao sljedeći korak bi trebali pristupiti sprovođenju izrade studije uticaja na životnu sredinu. Bosna i Hercegovina je usvojila i ratifikovala Espo konvenciju, koja podrazumijeva da pogođene zemlje moraju biti aktivno uključene u kompletan proces. Ni o tome nismo dobili obavijest”. dodala je ona i ustvrdila da, ako ne dobiju informacije, slijedi arbitraža i međunarodni sud, što će ona inicirati kao pravnu borbu protiv namjera Hrvatske u vezi s time.

Istakla je da bi i RS mogao poduzeti recipročne mjere i odlagati svoj radioaktivni otpad u blizini Dubrovnika.

“Imamo i mi radioaktivnog otpada. Ako smatraju da trebaju naš narod trovati, stavićemo skladište iznad Dubovnika i pozvaću da svi tamo odlažu ukoliko je to način i ako uvodimo mjere reciprociteta. Ali, to nije način rješavanja problema”, ustvrdila je ona i dodala da niko nema pravo ugrožavati građane druge zemlje.

Ukazala je da su svi građani Bosne i Hercegovine zabrinuti i da nadležni organi RS-a neće odustati od borbe protiv odlagališta otpada na Trgovoskoj gori jer namjerama Hrvatske u ovom slučaju nije ugroženo samo približno 230.000 stanovnika koji žive u blizini sliva i pritoka Une.

Izvor: Agencije