Radovan Karadžić najavio žalbu na dužinu kazne

Pravila suda u Haagu ne dozvoljavaju podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu (Reuters)

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić – kojeg je Mehanizam za međunarodne tribunale osudio na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine u BiH – najavio je podnošenje žalbe na dužinu kazne.

Kako je u podnesku naveo Karadžić, prema njegovom stavu, Mehanizam je pogriješio kada mu je odredio doživotnu kaznu zatvora jer nije vodio računa o “praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji” te mu je time prekršio ljudska prava, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Karadžić je također naveo da Vijeće Mehanizma nije dalo obrazloženje svoje odluke da mu kazna bude povećana sa 40 godina na doživotnu.

“Vijeće je pogriješilo kada je baziralo odluku da poveća kaznu na način da je upoređivalo kazne izrečene drugim optuženima, a pri tome nije razmišljalo o stavkama koje čine Karadžićev predmet specifičnim, poput činjenice da je voljno napustio mjesto predsjednika”, stoji u podnesku.

Karadžić je zatražio da Mehanizam poništi svoju odluku o dužini kazne i da predmet vrati Prvostepenom vijeću koje bi donijelo odluku o adekvatnoj kazni.

Istovremeno, Karadžić je zatražio da mu se odobri imenovanje pravnog savjetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahtjeva za preispitivanje pravosnažne presude.

Doživotna kazna zatvora

Karadžić je 20. marta pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Istom presudom oslobođen je krivice za genocid 1992. godine.

Pravila suda u Haagu ne dozvoljavaju podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu. Samo u jednom predmetu – protiv Veselina Šljivančanina za zločine u Hrvatskoj – dozvoljeno je samo djelimično preispitivanje konačne presude.

Izvor: Agencije


Povezane

Službeni Beograd nije reagovao na presudu kojom je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, zbog teških djela ratnog zločina i genocida, osuđen na doživotni zatvor. Tek su sporadične izjave čelnika opozicije – no za većinu je, uz rijetke izuzetke, presuda nepravedna i usmjerena protiv srpskog naroda. Približno jednak stav i u Republici Srpskoj, bh. entitetu u […]

Published On 21 Mar 2019

Nakon što je Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u Bosni i Hercegovini, završni proces za Al Jazeeru je komentarisao glavni haški tužilac Serge Brammertz.

Published On 21 Mar 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO