Ponovo sukobi ispred albanskog parlamenta

Od sredine februara pristalice albanske opozicije, koju predvodi Demokratska stranka, više su puta pokušavali prodrijeti u zgradu albanskog parlamenta i sjedište vlade (AP)

Učesnici protesta opozicije u Tirani danas su ponovo pokušali ući u zgradu Parlamenta Albanije, gdje je u toku plenarna sjednica, javlja agencija AP.

Demonstranti, koje predvodi Demokratska stranka Lulzima Bashe, stranka desnog centra, koristili su dimne bombe i projektile, te su se sukobili s albanskom policijom, koja je čuvala zgradu Parlamenta, i pokušali probiti kordon.

Albanska opozicija optužuje vladu ljevičarske Socijalističke partije premijera Edija Rame za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom, što vlast poriče.

Suzavac i vodeni topovi

Od sredine februara pristalice albanske opozicije, koju predvodi Demokratska stranka, više su puta pokušavali prodrijeti u zgradu albanskog parlamenta i sjedište vlade, ali ih je policija odvraćala koristeći suzavac i vodene topove.

Iz vladajuće stranke premijera Rame kažu da protesti opozicije ometaju napredak Albanije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Albanska opozicija zahtijeva ostavku vlade i prijevremene parlamentarne izbore, te je najavila veliki protest za 13. april.

Izvor: Agencije