Čović i Josipović osuđeni zbog mita u slučaju remonta hrvatskih MiG-ova

Čović je tražio nagradu kako bi osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi dodatnih aviona MiG-21 (EPA)

Bivši načelnik MORH-ovog Odjela za održavanje i remont Zrakoplovno-tehničkog zavoda Josip Čović u utorak je nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog optužbi da je tražio 50.000 eura mita od Ivice Josipovića, predstavnika ukrajinske kompanije koja je uradila remont hrvatskih MiG-ova, osuđenog na godinu zatvora.

Čović i Josipović u utorak nisu došli na izricanje presuda koje je na zagrebačkom Županijskom sudu objavila sutkinja Rahela Valentić, prenosi Hina.

Zamjenik direktorice USKOK-a Krešimir Ostrogonac izjavio je da je zadovoljan presudom, ali da će se žaliti na visinu kazne, dok su advokati osuđenih najavili da će u žalbenom postupku osporavati cijelu presudu jer smatraju da njihovi branjenici nisu krivi.

Suđenje, koje je trajalo od septembra 2017, bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite državne sigurnosti.

Novčana nagrada

Optužnicom podignutom krajem 2016, a potvrđenom u martu 2017. USKOK je Čovića teretio da je uoči odluke o javnoj nabavci od zastupnika dvije strane kompanije “zatražio novčanu nagradu” kako bi zauzvrat, kao član komisije Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH), bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršilaca, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavci dodatnih aviona MiG-21.

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtjev da mu za pogodovanje isplate 50.000 eura, dok je suoptuženi zastupnik druge kompanije taj zahtjev prihvatio i Čoviću obećao isplatu zatraženog iznosa. Nakon ugovaranja i realizacije posla Čović je od zastupnika kompanije u dva navrata tokom januara i februara 2016. preuzeo najmanje 10.000 eura, objavio je USKOK nakon podizanja optužnice, ne navodeći imena okrivljenih.

Čović je optužen da je nedjelo počinio kao načelnik Odjela za održavanje i remont te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničke komisije MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršilaca te član komisije za analizu izvodivosti i isplativosti remonta.

Izvor: Agencije