Vučić: Presuda Karadžiću ne znači ukidanje Republike Srpske

Aleksandar Vučić
Vučić tvrdi kako je osiguranje reagiralo tek kada su demonstranti planirali, kako je rekao, upad u zgradu Predsjedništva (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu kako su potpuno neutemeljena očekivanja nekih da presuda Radovanu Karadžiću ima bilo kakve veze s opstankom Republike Srpske te istaknuo da neće biti nikakvog ukidanja tog bh. entiteta.

Vučić je u izjavi novinarima, tri dana nakon presude na doživotnu kaznu Karadžiću, rekao da je stav po tom pitanju iznio još nakon prvostupanjske presude Karadžiću te da ne vidi kako se išta promijenilo po tom pitanju.

“Tri su poruke ključne, a prva je da Srbija mora da gleda u budućnost i sopstveni razvoj, mora da razmišlja kako sebe i svoju snagu da izgradi. Političke snage nema bez ekonomske”, rekao je Vučić, kako prenosi Tanjug.

Vučić: RS je Dejtonska i ustavna kategorija

Povodom reakcija iz regije na presudu ratnom vođi bosansko-hercegovačkih Srba, koje su se ticale Republike Srpske, a ne Karadžića, poručio je onima koji, kako kaže, maštaju da presuda može značiti ukidanje tog bh. entiteta, da je on “dejtonska i ustavna kategorija”.

Vučić je istaknuo da kao predsjednik Srbije, koja je jamac Dejtonskog sporazuma, može poručiti da neće biti nikakvog ukidanja Republike Srpske.

“To je centralno i najvažnije pitanje”, kazao je on.

Treća stvar, kako je dodao, jest pitanje kakav je Haški tribunal, dodajući da je o tome govorio već bezbroj puta.

Oglasila se samo Brnabić

Prije Vučića, oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je ocijenila da “ne treba žuriti sa izjašnjavanjem o slučaju Karadžić”.

“Zanimljivo je kako su svi iz regiona požurili da daju neverovatne izjave. Treba da pustimo da vidimo šta će kazati svi ostali, a mi ćemo, naravno, reći svoj stav”, rekla je Brnabić.

Prema njezinim riječima, “zvaničnici u državama regiona nisu mislili kako će se njihovi stavovi odraziti na uzajamne odnose sa Srbijom”.

Ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću je u srijedu pred Mehanizom za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu potvrđena osuđujuća presuda za najteže ratne zločine zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

Odbačeni svi navodi iz žalbe, Karadžiću doživotni zatvor

Vijećem koje je donijelo pravomoćnu presudu i osudilo Karadžića na doživotni zavor predsjedavao je danski sudac Vagn Prusse Joensen, a u njegovu su sastavu bili još William Hussein Sekule iz Tanzanije, Jose Ricardo de Prada Solaesa iz Španjolske, Graciela Susana Gatti Santana iz Urugvaja i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa iz Portugala.

Proglašen je krivim za genocid, progon, istrebljenje, ubojstvo, deportacije i druga nehumana djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teroriziranje, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca kao kršenje zakona i običaja ratovanja povezanim s udruženim zločinačkim pothvatima vezanim za Sarajevo, Srebrenicu i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce.

Sudsko vijeće je praktično odbacilo sve navode iz žalbe koju je Karadžić podnio na prvostupanjsku presudu, osporavajući cijeli tijek suđenja uz konstataciju kako je dokazni postupak bio “nepošten” jedino u tome da optuženome nije bilo dopušteno svjedočiti u vlastitu korist na način kako je on to želio, kao i stoga što su prihvaćeni broji dokazi iz ranijih postupaka vođenih pred ICTY-em.

Izvor: Agencije