Još jedan zahtjev Đukanoviću da odstupi

Dođite uz nas, pada ova vlast, skandirali su policajcima okupljeni demonstranti (Anadolija)

Veliki broj građana Crne Gore okupio se na središnjem trgu u Podgorici na još jednom prosvjedu protiv vlasti crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića čiju ostavku su zatražili.

Glumac i član organizacijskog odbora prosvjeda Slaviša Grubiša rekao je da prosvjedi, koji su ušli u treći mjesec, iz tjedna u tjedan rastu i da se približavaju cilju.

“Mnogi od nas taj cilj čekaju 30 godina. Od prvog dana na protestu su članovi i predstavnici opozicije. Jedinstvo opozicije i uska saradnja neophodni su u ovom procesu. Ovo je protest svih građana i svi su dobrodošli”, rekao je Grubiša.

Studentica Minja Novaković je poručila okupljenim građanima da ne prihvaća raditi u zarobljenim institucijama, da se jednog dana spakira i ode iz Crne Gore.

“Hoću budućnost graditi u ovoj zemlji. Neka svi čuju – studenti su tu”, kazala je Novaković.

Noseći transparent “Odupri se” okupljeni građani prošetali su podgoričkim ulicama u kojima se nalaze državne institucije. Prolazeći pored zgrade predsjedništva, građani su pozivali policiju koja osigurava objekt da im se pridruži.

Protesti počeli u januaru

“Dođite uz nas, pada ova vlast”, skandirali su policajcima.

Građanske prosvjede u kojima sudjeluje oporba u Crnoj Gori pokrenuo je u siječnju odbjegli tajkun Duško Knežević objavljivanjem snimke kako daje omotnicu sa stotinu tisuća eura bivšem gradonačelniku Podgorice i bliskom suradniku crnogorskog predsjednika Slavoljubu Stijepoviću, tvrdeći da je to samo dio novca od nekoliko milijuna koji je dao vladajućoj, Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista u posljednjih 20 godina. 

Vlast je do sada odbijala sve zahtjeve za ostavkama, ali je i više puta poručivala da je spremna razgovarati. 

Predstavnici organizacijskog odbora pokreta “Odupri se” predložili su oporbenim strankama “Sporazum o budućnosti”, koji predviđa formiranje vlade građanskog jedinstva čiji bi osnovni cilj bio “organiziranje slobodnih i poštenih izbora”. U toj vladi bi sudjelovale stranke vlasti, oporbe i nezavisni intelektualci. Za većinu oporbenih stranka taj sporazum je, uz dopune, prihvatljiv. Jedino se desno orijentirani Demokratski front nije izjasnio o prijedlogu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije